Aktuelno iz kulture

Najveće iznenađenje nominacija za Oskara: Kako je glumica iz nepoznatog filma ušla u trku za najprestižnije priznanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija / LA Times

26/01/2023

-

07:31

Najveće iznenađenje nominacija za Oskara: Kako je glumica iz nepoznatog filma ušla u trku za najprestižnije priznanje
Najveće iznenađenje nominacija za Oskara: Kako je glumica iz nepoznatog filma ušla u trku za najprestižnije priznanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Možda i najveće iznenađenje ovogodišnjih nominacija za Oskare je ulazak Andree Rajzboro u trku za najbolju glavnu glumicu zahvaljujući ulozi u malo poznatom filmu "To Leslie".

Inenađenje nije izazvano sumnjom u kvalitet njenog glumačkog izvođenja, budući da je reč o izvanrednoj glumici, nego okolnostima - njeno ime našlo se na listi zahvaljujući starim dobrim ličnim preporukama njenih kolega.

U filmu "To Leslie", Rajzborou igra samohranu majku koja dobija glavni zgoditak na lutriji.

Međutim, ona vrlo brzo ostaje bez novca i to slomljenog srca, a pošto joj sreće ponestaje, pokušava da se izbori za svoj novi život i iskupljenje. 

To ostvarenje na blagajnama je zaradilo samo 27.000 dolara, što je zanemarljiv iznos u odnosu na većinu naslova koji su ove godine u trci za Oskare. Niskobudžetni film "To Leslie" nije pominjan ni na jednoj većoj dodeli nagrada, pa su za njega čuli samo najveći poznavaoci filma.

Međutim, za talenat mlade glumice pročulo se zahvaljujući njenim kolegama. Za nju su se založile zvezde poput Gvinet Paltrou, Edvarda Nortona, pa čak i Kejt Blančet koja je i sama nominovana za nagradu u istoj kategoriji.

Njihova kampanja počela je samo dva dana pre početka glasanja članova Akademije, a Paltrou je svoje utiske o filmu "To Leslie" podelila sa svojih 8,2 miliona pratilaca.

I Norton je u superlativima tvitovao o talentu Rajzboro, a pridružili su mu se Suzan Sarandon, Helen Hant i Alan Kaming.

Kejt Vinslet koja je sarađivala sa glumicom na predstojećem filmu "Lee", prema pisanju Los Angeles Times, poručila joj je: "Budi spremna na sve. Ti treba da osvojiš sve. Andrea Rajzboro, mislim da je ovo najbolje žensko izvođenje u filmu koje sam u životu videla".

Upitana da za taj list prokomentariše uspeh svoje koleginice, Vinslet je ocenila da je nominacija bila zaslužena.

"Ona je godinama vredno radila i prelazila sopstvene granice. Ništa od toga nije lako. Ova nominacija je duboko i bogato zaslužena", rekla je Kejt za LA Times.

profimedia

 

S druge strane, Rajzboro je bila "zapanjena" kada je saznala a je nominovana za Oskara i to joj je ideja da će uspeti, uprkos podršci koju je imala, delovala nemoguće.

A koliko podrške joj je zapravo bilo potrebno? Glumačka grana Akademije ima 1.336 članova, što znači da je bilo potrebno oko 200 njihovih glasova, u slučaju da su se svi izjasnili. Međutim, pošto glasači navode svoju listu favorita, izvesno je da se Rajzboro našla na vrhu velikog broja glasačkih listića.

Njena najveća bitka tek predstoji. Odmeriće snage sa veličanstvenom Blančet, ali i Anom De Armas, Mišel Vilijams i Mišel Jeo koja važi za favoritkinju ove godine zbog njene uloge u ostvarenju "Sve u isto vreme".

Da li će joj poći za rukom da suprotno svim očekivanjima kući ponese najprestižnije glumačko priznanje saznaćemo 12. marta, kada će Oskari biti dodeljeni.

Listu svih nominacija možete pronaći u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura