Aktuelno iz kulture

Dokumentarni film "Moj drug Tomi" otvorio Dok fest u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

22:08

Dokumentarni film "Moj drug Tomi" otvorio Dok fest u Beogradu
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival dokumentarnog filma "DOK #5" otvoren je večeras u  beogradskoj MTS dvorani evropskom premijerom ostvarenja "Moj drug Tomi", kanadskog reditelja Nema Stankovića.

DOK fest su svečano otvorili Stanković, koji je poručio da je "velika čast premijera u Beogradu", i protagonista njegovog filma Tomi Li izjavom da voli "Srbiju, Beograd i ćevape". 

Stankovićev dokumentarac prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem Liju, koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje, i nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku i ne poseduje račun u banci. 

Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

"Moj prijatelj Tomi" je prikazan u takmičarskoj selekciji "Enter DOK", u okviru koje biće dodeljene nagrada publike i nagrada žirija publike, kog čini tri ljubitelja filma koji glasaju za najbolji debitantski film.

Umetnički direktor festivala Igor Toholj je rekao da se nada da će glasati za favorite i da će svako naći nešto po svom ukusu u programu festivala. 

Peto izdanje DOK festa trajaće do 5. februara u MTS dvorani, gde posetioci mogu pogledati program koji ide od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda i inovativnih izraza u domaćem dokumentarnom filmu. 

Direktor MTS dvorane Igor Stanković je ocenio da je DOK "najbolji festival dokumentarnog filma u Beogradu", da drugi imaju dužu tradiciju, ali da je ovo na početku godine "sublimacija najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura