Aktuelno iz kulture

Od Toma Džounsa do Dejvida Bouvija: Pet pesama koje su zabranjene zbog "skandaloznih" stihova

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/02/2023

-

09:41

Od Toma Džounsa do Dejvida Bouvija: Pet pesama koje su zabranjene zbog "skandaloznih" stihova
Od Toma Džounsa do Dejvida Bouvija: Pet pesama koje su zabranjene zbog "skandaloznih" stihova - Copyright profimedia/Šimková Veronika, profimedia, Prinskrin/Youtube//Robin Thicke/El Túnel del Misterio

veličina teksta

Aa Aa

Strasni ljubitelji fudbala u Velsu navikli su da u pauzama tokom utakmica na stadionima čuju neke od hitova svog "zemljaka" Toma Džounsa, a među njima i pesmu "Delilah". Međutim, početkom ovog meseca, najavljeno je da ta numera više neće odjekivati na tribinama u Kardifu i to zbog stihova koje je pregazio duh vremena.

Naime, pesma govori o ljubomornom čoveku koji na kraju ubija svoju ženu i sadrži niz mizoginih stihova kakve danas bez osude ne bi mogao da snimi nijedan muzičar. 

To nije prva, a verovatno ni poslednja pesma koja je "zabranjena" jer je skandalizovala javnost. Predstavljamo vam još nekoliko takvih:

Robin Tik, TI & Pharrell, "Blurred Lines" (2013)

Pop pesma Robina Tika iz 2013. godine postala je tema jedne od "najtežih" tužbi za povredu autorskih prava u novijoj istoriji, ali je takođe izazvala kontroverze zbog svojih stihova.

Uprkos tome što je nominovana za brojne nagrade, takođe je naišla na osudu boraca za sprečavanje nasilje nad ženama, koji su u stihovima prepoznali glorifikovanje silovateljske kulture. 

Zbog toga su je zabranile mnoga udruženja studenata i radio stanice širom sveta.

Loreta Lin, "The Pill" (1975)

Pesma Lorete Lin govori o slobodi koju ženama donosi kontraceptivna pilula i mogućnosti da više uživaju u životu, što je za mnoge radio stanice bilo previše.

Zbog "skandaloznog" teksta, bila je zabranjena gotovo svuda.

Serž Gejnsboro i Džejn Birkin, "Je T’aime ... Moi Non Plus" (1969)

Teško je poverovati da pesma koja je izazvala tako veliki skandal danas može da se nađe čak i u reklamama, ali baš je to bio slučaj sa velikim hitom "Je T’aime … Moi Non Plus" Serža Gejnsboroa i Džejn Birkin.

Pesmu je osudio čak i Vatikan, a zabranjena je bila na radijima Britanije, Švedske, Španije i Italije, dok se u Francuskoj mogla čuti samo posle 23 sata.

Napisana je kao oda Brižit Bardo, ali su mnogi uzdahe Džejn Birkin koji se čuju u pesmi doživeli kao opscene. 

The Who, "My Generation" (1965)

Ipak, nisu sve pesme sa liste zabranjenih bile nepoželjne zbog seksualnih aluzija. "My Generation" grupe The Who našla se na "crnoj listi" zato što su čelnici radija procenili da bi mogla da podstakne buntovništvo mladih.

Kasnije je zabrana ukinuta, a 2006. "My Generation" našla se na 11. mestu liste najboljih pesama svih vremena časopisa "Rolling Stone".

Dejvid Bouvi, "Space Oddity" (1969)

Pesma Dejvida Bouvija "Space Oddity" bila je na neko vreme zabranjena na BBC radiju iz vrlo neobičnog razloga.

Naime, ta stanica nameravala je u početku da je upotrebi kao saundtrek za prilog o lansiranju Apollo XI misije na mesec 1969. godine. 

Kada su shvatili da Bouvijeva pesma govori o tome kako Tom nastavlja da lebdi u ništavilu i ne uspeva da se vrati na zemlju, BBC je zabranio da se pesma pušta, sve dok se astronauti ne vrate iz svoje misije i ne budu sigurni da je sa njima sve u redu. 

Bouvi je u jednom intervjuu rekao da se pre toga producenti verovatno nisu ni bavili značenjem pesme.

"Siguran sam da uopšte nisu ni slušali stihove. To nije prijatna tema za sletanje na Mesec. Niko nije imao srca da im kaže: 'Ali, gospodine, on ostaje zaglavljen u svemiru'", ispričao je Bouvi.

Komentari (0)

Kultura