Aktuelno iz kulture

Mitovi o "Crvenom vinogradu": Da li je Van Gog za života prodao samo jednu sliku

Komentari

Autor: Staša Rosić

05/02/2023

-

11:16

Mitovi o "Crvenom vinogradu": Da li je Van Gog za života prodao samo jednu sliku
Mitovi o "Crvenom vinogradu": Da li je Van Gog za života prodao samo jednu sliku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Van Gog danas važi za jednog od slikara čija dela postižu najviše cene na aukcijama širom sveta. Uprkos tome što je naslikao na stotine radova, koji su uticali na generacije slikara i izmenili tok istorije umetnosti, za života je bio praktično nepoznat, a činjenica da je svetsku slavu stekao tek posthumno, učinila je da se oko njegove anonimnosti ispredaju mnoge legende. 

Prema jednoj od njih, Van Gog je za života prodao samo jednu sliku i to "Crvene vinograde u Arlu",  kupcu kog mu je pronašao njegov brat Teo. 

Bila je to Ana Boh, belgijska umetnica i kolekcionarka, koja je kupila sliku 1890. za 400 belgijskih franaka, što bi danas iznosilo oko dve hiljade dolara. Možda je to učinila da bi ga podržala, budući da je u umetničkim krugovima bio žestoko kritikovan, a možda je želela da ugodi bratu Eugenu koji je bio Vinsentov blizak prijatelj. 

U svakom slučaju, sliku je kasnije prodala i to po višoj ceni - za 10.000 franaka ruskom biznismenu Sergeju Ščukinu, a na posletku je završila u Puškinovom muzeju 1948.

Slika jeseni

Van Gog je naslikao "Crvene vinograde" po sećanju početkom novembra 1888. dok je Pol Gogen živeo s njim u Arlu.

Pejzaž je prepun crvenih i žutih jesenjih nijansi koje ističu plavu odeću radnika u vinogradu. 

profimedia

 

U jednom od pisama svom bratu Teu, Van Gog piše da je bio u "crvenom vinogradu, potpuno crvenim poput crvenog vina".

"U daljini je postajao žut, a onda je tu bilo zeleno nebo sa suncem, ljubičasta polja i sjajna žuta tokom i nakon kiše u kojima se ogledalo sunce koje zalazi", pisao je slikar.

U kasnijim pismima naglašava da će naterati sebe da češće slika po sećanju.

"Slike urađene po sećanju uvek su mi manje čudne i imaju više umetnički izgled od studija iz prirode, naročito onih koje su rađene po vetrovitom vremenu", napisao je umetnik.

Da li je to zaista jedina slika koju je Van Gog za života prodao?

Međutim, prema Muzeja Van Goga, umetnik je zapravo prodao ili trampio mnoge svoje slike za života.

Prve je kupio njegov stric koji je od njega poručio devetnaest panorama grada Haga. 

profimedia

 

Kao mlađi je često menjao svoje slike za hranu i opremu za slikanje, što su radili mnogi slikari na početku karijere. 

Kasnije je, prema navodima iz muzeja, prvu sliku prodao francuskom trgovcu Žulijenu Tangveju, a njegov brat je prodao još jednu galeriji u Londonu.

On u svojim pismima pominje da je nekome prodao portret, ali nije poznato koji. Takođe, muzejski stručnjaci tvrde da umetnik nije bio odbačen od celokupne umetničke zajednice i da su mnogi videli vrednost njegovih dela i kupovali ih kao investiciju. 

Vinsent je umro u julu 1890. a njegov brat šest meseci posle njega. Ogromnu kolekciju ostavio je svojoj ženi Jo van Gog Bonger, koja je prodala neke od njegovih radova, deo pozajmila galerijama, a onda objavila i Vinsentova pisma Teu. Bez njene posvećenosti, slikar nikada ne bi stekao slavu koju danas ima.

Inače, Vinsent Vilem van Gog, njen i Teov sin, preuzeo je brigu o legatu i osnovao Muzej Van Goga.

Komentari (0)

Kultura