Aktuelno iz kulture

Svetska kulturna baština u Turskoj sravnjena sa zemljom: Oštećeni muzeji, džamije, drevni spomenici

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

13:50

Svetska kulturna baština u Turskoj sravnjena sa zemljom: Oštećeni muzeji, džamije, drevni spomenici
Posledice zemljotresa u Turskoj - Copyright Tanjug AP/DIA images via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Udruženja "Adligat" Viktor Lazić, koji se trenutno nalazi na jugoistoku Turske, kaže da je zemljotres koji je pogodio ovu zemlju, pored velikih ljudskih žrtava, napravio trajnu i nenadoknadivu štetu na svetski važnim kulturno-istorijskim spomenicima.

Lazić je za Tanjug rekao da su u gradu Gaziantepu "sravnjene sa zemljom istočne, južne i jugoistočne kule" tvrđave, koju su prvi koristili još drevni Hetiti, pretvorili u pravo utvrđenje Rimljani, a obnovio car Justinijan u šestom stoleću.

"Kamene zidine pretvorile su se u prah i rasule po ulicama. Jedan potporni zid je u potpunosti urušen, a širom ostataka moćne tvrđave vidljive su pukotine", rekao je Lazić, čelnik "Adligata", udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, kao i direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.

Euronews Srbija

Viktor Lazić

Prema njegovim rečima, veoma značajana “Nova džamija” u gradu Malataja je izgubila svoj krov i veći deo zidova, a zdanje je bilo skoro sravnjeno sa zemljom u potresu 1894. dok je bila značajno oštećena u pomeranju tla 1964. godine.

Na jugoistoku Turske uvedeno je tromesečno vanredno stanje, a Lazić napominje da je naređeno i zatvaranje svih muzeja, čiji stručnjaci pregledaju eksponate i utvrđuju nastalu štetu.

"Šteta je nastala ne samo u muzejima, već i na više stotina istorijski značajnih lokaliteta, od gradova i utvđenja drevnih Hetita i Rimljana, do novijih, ali umetnički i istorijski takođe izuzetno značajnih džamija i više vekova starih tragova izuzetnog muslimanskog umetničkog umeća", naveo je Lazić.

Predeo pogođen potresima spada u Gornju Mesopotamiju, između reka Eufrata i Tigra koji izviru u Turskoj, gde su tragove ostavile civilizacije drevnih Hetita, Asirije, starih Grka  i Rimljana, kao i Jermena, Seldžuka i Osmanlija.

Ostavili su značajne ostatke materijalne kulture, kulturno-istorijske spomenike ogromnog značaja, često i pod zaštitom Uneska.

Lazić je ocenio da će biti potrebno više meseci da eksperti obiđu sve lokalitete, pregledaju predmete i utvrde tačnu štetu, i tek tad će biti jasno sa kolikom katastrofom se suočavamo.

"Buduće generacije su izgubile dragocen, nenadoknadiv trag razvoja ljudske civilizacije i umetnosti. Zato sam ubeđen da će buduće generacije pamtiti ovaj događaj kao katastrofu ne samo ljudskih života, već svetske kulture", dodao je Lazić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura