Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" u Domu vojske Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

16:53

Otvorena izložba "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" u Domu vojske Srbije
Otvorena izložba "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" u Domu vojske Srbije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalne izložbe "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" otvorena je danas u Domu vojske Srbije u Beogradu i trajaće do 8. aprila.

Autorke izložbe su profesorka dr Milanka Todić, mr Milana Kvas i dr Valentina Vuković, a projekat su realizovali Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Medija centar "Odbrana".

Nakon čitanja poezije "Pesma ženi" Jovana Dučića,  upravnica Spomen zbirke, spomenuta ko-autorka izložbe mr Milana Kvas, istakla je povodom otvaranja bogate višeslojne postavke, da je ovde prisutan značajan broj ženskih autora.

Na taj način, kako je navela Kvas, prisustvo umetnica jasno svedoči o specifičnoj kolekciji likovne umetnosti i generalno kulturne scene bivše Jugoslavije tog vremena.

Tako su autorke u rodnoj neravnopravnosti uspele da izraze svoje neosporne kvalitete i talente i dobiju svoj zasluženi prostor. 

Upravnica je približila da se na višemedijalnoj izložbi nalazi skoro 60 dela, a da se u fondu Spomen-zbirke u Novom Sadu nalazi čak 420 umetničkih dela samo ženskih autora. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Izložba u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije, osmišljena je sa željom da se u godini Novog Sada – Evropske prestonice kulture istakne jedinstvenost kolekcije Pavla Beljanskog.

Kako je navedeno, privatna zbirka koja je posebnim Ugovorom o poklonu iz 1957. postala jedan od najznačajnijih legata u Srbiji i regionu, redak je primer ustanove kulture u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu ukupnog broja dela kolekcije čine ostvarenja sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić.

Direktorka Medija centra "Odbrana" potpukovnik Biljana Pašić naglasila je da je nova izložba u znaku broja sedam, jer je sedam slavnih žena u fokusu, te da je "svaka slika herojsko delo u vihoru umetničke inspiracije". 

Pašić je podsetila da se izložbe i drugi umetnički događaji samo ređaju i "rađaju" u Domu vojske Srbije i uvek ostavljaju veliki i dubok trag u kulturnoj javnosti i sceni Beograda i Srbije. 

"Izložba pred nama je plod saradnje dve ustanove kulture, most između srpske prestonice i srpske Atine, Beograda i Novog Sada. Dom vojske Srbije je naš simbol kulture, naroda, voske i države. Projekat je posvećen umetnicama i njihovim velikim delima, i kako je o njima govorio književnik Milovan Vitezović - "To su žene koje bdijući nad kolevkom dele sudbinu našeg naroda", Pašić je za kraj govora citirala tog poznatog pisca i scenaristu, koji nas je napustio nedavno, u martu 2022.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Postavka u Domu Vojske Srbije, osim slika i tapiserija iz legata diplomate, predstavlja i raznoliku digitalizovanu muzejsku građu i video-prezentaciju "Identifikacije: suptilnost i surovost". 

Video prezentacija ističe dela autorki iz kolekcije sa radovima savremenih novosadskih umetnica, takođe njih sedam - Milice Dukić, Zorice Čolić, Jelene Vladušić, Jelene Janev, Monike Sigeti, Jelene Kovačević i Dragane B. Stevanović.

Za Beograd nova izložba "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog", premijerno je prikazana u okviru zvaničnog programa "Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" od 20. maja do 31. jula prošle godine.

Spomen-zbirka legata ima umetničku kolekciju u kojoj četvrtinu čini žensko stvaralaštvo.
Svoju zbirku Pavle Beljanski je stvarao od početka 20-tih do svoje smrti 1965. godine.

U periodu između dva svetska rata, kada je Beljanski sakupio dela koja čine jezgro današnje zbirke, kolekcionari širom Evrope su i dalje uglavnom birali radove muških autora.

Razlozi zbog kojih je četvrtina radova u Spomen-zbirci delo - umetnica, povezani su sa činjenicom da je u Srbiji bio aktivan značajan broj slikarki, kao i da je Pavle Beljanski bio pažljiv i objektivan posmatrač domaće likovne scene.

Postavka u Domu Vojske Srbije prezentuje izbor dela navedenih autorki iz kolekcije Pavla Beljanskog, kao i njihova ostvarenja koja predstavljaju akvizicije Spomen-zbirke. 

Poseban segment postavke čini sedam video-prezentacija posvećenih svakoj umetnici iz kolekcije Beljanskog. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Te prezentacije uključuju bogatu muzejsku građu - fotografije, pisma, razglednice, dokumente, kao i značajan broj likovnih dela u različitim tehnikama, sakupljene poslednjih decenija.

Novo i savremeno što je sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao ideja da se putem te video prezentacije "Identifikacije: suptilnost i surovost" urednice i istoričarke umetnosti mr Suzane Vuksanović, predstavi sedam savremenih autorki školovanjem ili životom vezanih za Novi Sad. 

Na taj način, uspostavljen je dijalog između dela autorki iz kolekcije sa radovima savremenih novosadskih umetnica, čime je pružena mogućnost sagledavanja i poređenje tema, problema i opsesija umetnica nekad i sad.

Veoma sadržajan katalog izložbe poput knjige urednice mr Milane Kvas sadrži autorske tekstove prof. dr Milanke Todić, dr Valentine Vuković, MA Vere Kopicl i MA Mije Ćuk.

Tokom trajanja izložbe "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" u Domu Vojske Srbije, biće održan prateći program u vidu autorskih i kustoskih predavanja.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Program izložbe tokom februara uključuje subotu, 18. februara od 12 časova, autorsko vođenje kroz izložbu. Dr Valentina Vuković, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, upoznaće publiku sa konceptom izložbe, umetnicama u kolekciji, ali i sa značajem ove novosadske ustanove – legata u kontekstu savremenih evropskih umetničkih legata.

Subota, 25. februar takođe u 12 časova rezervisana je za predavanje "Skrivena svetlost -Tragovi feminizma u dokumentarnoj i umetničkoj fotografiji" MA Vere Kopicl, teoretičarke umetnosti.

Na osnovu fotografija sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog, koje Spomen-zbirka čuva u svojoj Zbirci fotografija, kao i u okviru dokumentacije, Vera Kopicl problematizuje estetiku i povezanost fotografije i ženskog pisma u procesu kanonizacije umetničkog delovanja.

Ostala autorska vođenja i prateći programi planirani su i tokom marta, zaključno sa datumom 8. april, kada će izložba biti zvanično zatvorena. 

Komentari (0)

Kultura