Aktuelno iz kulture

Preminula Breda Kalef, zvezda zlatnog doba beogradske opere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2023

-

15:24

Preminula Breda Kalef, zvezda zlatnog doba beogradske opere
Preminula Breda Kalef, zvezda zlatnog doba beogradske opere - Copyright Wikipedia.org/B.Kalef & S. Simonović;

veličina teksta

Aa Aa

Breda Kalef, zvezda takozvanog zlatnog doba Beogradske opere, preminula je u Beogradu u

93. godini života. 

Operska diva potiče iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Španije, preko Soluna, stigla u Beograd.

Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha - Karmen ("Karmen"), Dalila ("Samson i Dalila"), Acučena ("Trubadur"), Končakovna ("Knez Igor"), Marina ("Boris Godunov"), Olga ("Evgenije Onjegin"), Lukrecija ("Lukrecija"), Ðokonda ("Ðokonda"), Šarlota ("Verter")…

Sa horom Braća Baruh imala je turneju u 29 gradova Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i nastup u Karnegi Holu u Njujorku.

Za BBC je snimljeno njeno koncertno izvođenje Borisa Godunova, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Wikipedia.org/B.Kalef & S. Simonović;

 

Kako je sa Plasidom Domingom nastupala više od 40 puta, jedina je operska umetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja se slikom i pričom pominje u njegovoj autobiografskoj knjizi.

Njoj je prošle godine posvećena izložba "Breda Kalef - neuobičajena primadona" koja je osvetlila karijeru dive na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i na gostovanjima u inostranstvu.

U postavci su bile fotografije, plakati, lični predmeti slavne umetnice.

"To nije zaista postavka o mojoj karijeri, već o mom životu. Mene i jesu uvek nazivali 'antiprimadonom', jer me nikad nije odlikovalo ono obesno ponašanje primadona, onakvih kakvima ih mnogi zamišljaju. Mnogo sam doprinela razvoju amaterizma, učestvujući u brojnim amaterskim horovima. Pritom, uvek sam se bavila sportom, bila sam jedina prvakinja Srbije u stonom tenisu koja nije bila iz Vojvodine, već iz Beograda, dobila sam plaketu kako za doprinos amaterizmu tako i za razvoj bridža, misaone igre koju obožavam i uvek rado praktikujem", rekla je tada Kalef povodom otvaranja izložbe.

Komentari (0)

Kultura