Aktuelno iz kulture

Glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici Beogradskog pobednika

Komentari

Autor: FoNet

13/02/2023

-

19:14

Glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici Beogradskog pobednika
Glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici Beogradskog pobednika - Copyright AP/Chris Pizzello, AP/Arthur Mola

veličina teksta

Aa Aa

Nemački glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u, izjavio je danas umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić.

Kako su saopštili organizatori, na programu FEST-a naći će se njihova nova ostvarenja "Dalilend" i "Moj komšija Adolf", a u čast počasnih nagrada, u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi "Lola" i "Znak đavola" u kojima su ostvarili kultne uloge.

Jedna od najuspešnijih evropskih glumica, Barbara Sukova probila se na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera, dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote, "Olovna vremena" (1981) i "Roza Luksemburg" (1986) donele nagradu za najbolju glumicu Venecijanskog i Kanskog filmskog festivala. Igrala je i u brojnim evropskim koprodukcijama, kao što su "Evropa" i "Putnik", dok je u Holivudu zablistala u ostvarenjima "Sicilijanac" Majkla Ćimina, "M. Baterflaj" Dejvida Kronenberga, "Džoni Mnemonik" Roberta Longa, "Kolevka snova" Tima Robinsa, "Romansa i cigarete" Džona Turtura i "Atomska plavuša" Dejvida Liča.

Na 48. FEST-u 2020. prikazan je film "Nas dve" Filipa Menegetija, koji joj je doneo nagradu Akademije Limijer i nominaciju za Cezara, a ove godine gledaćemo je kao Galu Dali u "Dalilendu" Meri Haron u glavnom takmičarskom programu. Barbari Sukovoj u čast u okviru FEST klasika biće prikazan i film "Lola" Rajnera Vernera Fasbindera.

Udo Kir je ostvario zapaženu evropsku i holivudsku karijeru koju i dalje ispisuje nesmanjenim tempom. Radio je sa Polom Morisijem, Dariom Arđentom, Rajnerom Vernerom Fasbinderom i igrao u skoro svim filmovima Larsa fon Trira.

Na američkom kontinentu debitovao je u filmu Gasa van Santa "Moj privatni Ajdaho" (1991). U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi poput "Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce", "Džoni Mnemonik", "Kraj nasilja" i "Armagedon". Do sada je ostvario više od 275 uloga na velikim i malim ekranima. Na 51. FEST-u gledaćemo ga u ostvarenju "Moj komšija Adolf" Leona Prudovskog, u okviru selekcije FEST specijal, a u okviru FEST klasika biće održana počasna projekcija filma "Znak đavola" Mihaela Armstronga. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Vučo. Želja Uda Kira je bila da se upravo ovaj film nađe na programu FEST klasik.

U saopštenju organizatora FEST-a se podseća da su domaći laureati ovogodišnjeg počasnog Beogradskog pobednika Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević Den Tana.

Nagrada Beogradski pobednik ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. fest 2023. Ovogodišnji Međunarodni filmski festival - FEST održava se od 24. februara do 5. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura