Aktuelno iz kulture

Rimejk klasika "Na zapadu ništa novo" trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA, "Navaljni" najbolji dokumentarni film

Komentari

Autor: BBC

19/02/2023

-

22:12

Rimejk klasika "Na zapadu ništa novo" trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA, "Navaljni" najbolji dokumentarni film
Edvard Berger - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Nemački rimejk klasičnog antiratnog filma "Na Zapadu ništa novo" osvojio je nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), a film je trijumfovao u nekoliko drugih ključnih kategorija.

Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka koji je objavljen 1929. godine i film govori o strahotama Prvog svetskog rata iz perspektive mladog nemačkog vojnika.

Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a osvojio je i priznanja za najbolji adaptirani scenario, za najbolji strani film, za najbolju filmsku fotografiju, zvuk i najbolju muzičku kompoziciju, prenosi Rojters.

"Hvala svima koji su mi vratili poverenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio veru da mogu da snimim ovaj film", rekao je reditelj Edvard Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.

Ostvarenje "Navaljni" posvećen protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom u zatvoru u Rusiji, osvojilo je večeras u Londonu nagradu za najbolji dokumentarni film Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Producentkinja "Navaljnog" Odesa Rae iskoristila je svoj pozdravni govor da oda počast istraživačkom novinaru Kristu Grozevu, koji nije mogao da bude na ceremoniji zbog "rizika za javnu bezbednost“, prenosi BBC.

Grozev, koji se pojavljuje u filmu o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekao je prošle nedelje da ga je policija savetovala da ne prisustvuje ceremoniji.

Tanjug/AP/Vianney Le Caer

 

 

Kejt Blanšet proglašena je za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu "Tar", u kojem je igrala osramoćenu dirigentkinju.

Biografski film o Elvisu Prisliju Baza Lurmana bio je još jedan veliki pobednik, odnevši četiri nagrade - najbolji kasting, kostimografiju, šminku i frizuru i najbolju glavnu mušku ulogu.

Ostin Batler, koji je igrao glavnu ulogu u Elvisu, se u govoru nakon dobijanja nagrade zahvalio porodici Prisli.

Tanjug/AP/Vianney Le Caer

 

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti odala je priznanje pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti II koja preminula prošlog septembra.

Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine oživela je sećanje i odala počast životu i delu kraljice Elizabete. 

Komentari (0)

Kultura