Aktuelno iz kulture

Otvoren 51. Fest u beogradskoj Mts Dvorani

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

21:36

Otvoren 51. Fest u beogradskoj Mts Dvorani
Lordan Zafranović - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival Fest otvoren je večeras projekciojom ostvarenja "Zločin je moj" francuskog reditelja Fransoa Ozona, u Mts Dvorani u Beogradu.

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, dodeljena je reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Den Tani. Pored premijere ovog filma, upriličen je i program otvaranja i prikazivanje nagrađivanog kratkog filma "Bakšiš" Katerine Tana.

Voditeljka programa je bila poznata glumica Hristina Popović, a na sceni je orkestar "Stanislav Binički" svirao muziku iz filmova "Amarkord" (1973) Federika Felinija i "Poseban tretman" (1980) Gorana Paskaljevića. 

Popović je podsetila da je prošlo punih 50 godina od spomenutog remek dela "Amarkord" i ujedno 30 godina od Felinijeve smrti (1993).

"Nema početka ni kraja, već samo strast života", govorio je italijanski sineasta Felini, a slogan ovogodišnjeg izdanja FEST-a je upravo "Strast života", navela je voditeljka programa otvaranja festivala. 

Inače, karte za otvaranje FEST-a su danima unapred bile rasprodate, za međunarodnu premijeru krimi drame "Zločin je moj", a u Francuskoj ovaj fim kreće da se prikazuje od 8. marta. Tridesetih godina prošlog veka u Parizu, mlada i netalentovana glumica bez novca Madlen Verdije optužena je za ubistvo poznatog bankara i producenta. Uz pomoć najbolje prijateljice Polin, mlade advokatice, biva oslobođena optužbi. Tada počinje novi život glumice, uz slavu i uspeh, dok istina ne bude otkrivena, glasi sadržaj tog filma. 

Glavnu ulogu tumači Izabel Iper, a uz nju igraju i Nađa Tereskievič, Fabrics Lučini, Deni Bun, Žan-Kristof Buve, Rebeka Marder, Mišel Fo, Radostina Rogliano, Feliks Lefevr.

Drama „Zločin je moj“ od 100 minuta je 23. igrano ostvarenje Fransoa Ozona, čiji su filmovi bili često na programu FEST-a, kao "Sve je prošlo dobro" (2021), "Milošću Božjom" (2018), bizarni triler sa šok preokretom "Dvostruki ljubavnik" (2017), "Franc" (2016), "Nova prijateljica" (2014), "Mlada i lepa" (2013), psihološka drama – triler "Bazen" (2003), detektivski mjuzikl "Osam žena" (2002).

Kratki film "Bakšiš", čija je radnja smeštena u 1968. godine u Los Anđelesu, zasnovan je na istinitoj priči o tipičnom imigrantu, preduzetniku, te publika prati put ka njegovim snovima o uspehu.

Priča o najranijim danima sada legendarnog restorana u Los Anđelesu, čiji je vlasnik imao skromno poreklo i nikada nije izgubio dodir sa svojom ljudskošću.Tokom deset dana trajanja festivala, publika će gledati čak 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina, a program FEST-a će se odvijati na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih sala.

Tako će publika gledati najnovije filmove u Mts Dvorani (Sale 1 i 6), Jugoslovenskoj kinoteci (Sala “Makevejev”), Cineplexx Galeriji Belgrade (Sale 1, 2, 5, 7), Dvorani kulturnog centra Beograda, i Domu omladine Beograda.

Tokom festivala, važna nagrada "Beogradski pobednik" biće uručena i laureatima iz inostranstva, nemačkoj glumici Barbari Sukovoj, i nemačkom glumcu Udu Kiru.

Barbara Sukova će biti prisutna i sa svojim novim filmom "Dalilend" (SAD, Velika Britanija, Francuska), a Udo Kir će predstaviti svoj najnoviji naslov "Moj komšija Adolf".Takođe, najavljen je i dolazak nemačko-američke glumice Nastasje Kinski.

U Glavnom takmičarskom programu u konkurenciju za nagradu “Beogradski pobednik” biće prikazano 17 ostvarenja iz 15 zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije, Francuske, Nemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.

Stručni žiri ovog programa čine - hrvatski reditelj i scenarista Vinko Brešan, srpski glumci Petar Benčina i Jovana Stojiljković, reditelj i producent sa Madagaskara - Laza, i producentkinja Jelena Mitrović, takođe su bili prisutni večeras na crvenom tepihu i Hristina Popović ih je predstavila sa pozornice.

Oni će odlučivati o nagradama - "Beogradski pobednik"  za najbolji film, i za režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debitantski film.

Od poznatih ličnosti iz sfere javnog života bili su prisutni pretežno dramski umetnici, glumci - Goran Bogdan, Zlatan Vidović, Jelena Gavrilović, reditelj Srđan Dragojević i mnogi drugi iz sveta filma. 

Osim Glavnog programa, ostale selekcije su - "Gala", "Gala +", "Fest Masters", "Fest 51", "Fest Specijjal", "Fest Fokus", "Intro Fest", i "Fest Serija", gde će se prikazati premijerno dve epizode druge sezone domaće TV serije "Tajkun".

Od domaćih filmova, 51. FEST donosi premijerno dokumentarac “YU Grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova, igrani - "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović i poslednje ostvarenje nedavno preminulog autora Puriše Đorđevića - "Usta puna zemlje”.

Kultni film "Seobe" Aleksandra Saše Petrovića nakon 30 godina, biće prikazan u selekciji "Fest klasik", kao digitalno restaurisana, francuska verzija pod nazivom "Migrations".

Komentari (0)

Kultura