Aktuelno iz kulture

Magične fotografije Pavela Surovog osvajaju svet: "Moja kreativnost preskače lokalne stereotipe"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2023

-

20:56

Magične fotografije Pavela Surovog osvajaju svet: "Moja kreativnost preskače lokalne stereotipe"
Magične fotografije Pavela Surovog osvajaju svet: "Moja kreativnost preskače lokalne stereotipe" - Copyright Pevel Surovy

veličina teksta

Aa Aa

Srpski modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača ostvario je velike uspehe na međunarodnim fotografskim umetničkim takmičenjima, a uspeo je da za samo tri meseca osvoji čak 23 zlatnih medalja širom sveta. Pored zlatnih medalja, Surovi je osvojio i 30 srebnih i više od 30 bronzanih medalja i na stotinu pohvala.

Dva puta je zaredom je proglašem za najboljeg modnog fotografa u Rusiji na međunarodnom IBEFF Etno moda festivalu. Proglašem je za najboljeg fotografa portreta u Češkoj na međunarodnom foto salonu Bohemija u Pragu. U Sloveniji je dobitnik zlatne medalje Foto saveza Slovenije u kategoriji serija i proglašen najboljim autorom i fotografom 23. Celjskog foto salona. Na međunarodnim foto takičenjima u umetničkoj fotografiji Belgiji i Gruziji je uzeo po dve zlatne medalje u dve foto kategorije - kolorna i crno bela fotografija.

Osvojio je i brojne medalje u Francuskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Kipru, Severnoj Makedoniji, Islandu, Nikaragvi...

"Ponosan sam što predstavljam Srbiju u najboljem svetlu na svetskim prestižnim fotografskim takmičenjima. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne stereotipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice", kaže fotograf.

Pevel Surovy

Deo kolekcije medalja koje je dobio Pavel Surovi

Sve pobedničke fotografije Pavela Surovog su iz njegovog umetničkog opusa "Corona" i "Tron" koje je uspeo da stvori u vreme pandemije i prošle godine. Na svojim umetničkim fotografija Pavel Surovi nam kroz tradiciju, priče, mitove, bajke i fikciju prikazuje upravo to što smatra najvrednijim - materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe naroda Balkana.

Najviše nagrađivane su mu fotografije srpskih ratnica, anđela, svetica, grofica i kraljica. Njegove pobedničke fotografije nose nazive Templarka, Warriorka, Beli Andjeo, Arhanjel Mihailo, Sveta Tereza, Marija Magdalena, grofica Batori, kraljica Korone...

Pevel Surovy

Pavel Surovi

 

 Kao modni fotograf Pavel Surovi se u svom radu nije se fokusirao na fotografisanje savremenih modnih kreacije nego upravo na narodnu nošnju Srba iz celog regiona, Slovaka, Mađara, Rusina, Hrvata, Bunjevaca, Rumuna, Turaka. U svom radu kao fotograf koristi modnu fotografiju kao način da izrazi svojsku estetiku i formu, a kao umetnički izraz koristi alegorije. Poznat je po tome da sve radi sam od ideje preko kreiranja koncepta, scenografije, odabira narodnih nošnji pa sve do finalne realizacije, fotografisanja i retuširanje sve je to lično njegovo delo.

Pevel Surovy

Pavel Surovi

Posle svih osvojenih nagrada srpski fotograf Pavel Surovi počeo je da fotografiše novi opus pod nazivom P.S. Mira Brka. Naziv predstavlja t.j. spoj dva umetnika i sveta Pavela Surovog i Mire Brtke. Mira Brtkova je jedna od najpoznatijnim multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama. Surovi se fokusira u ovom projektu na modne kreacije Mire Brtkove, t.j. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla ali i pokušava da interpretira i objasni Mirinu perspektivu stvaranja haljina. Preko fotografije dodaje svakoj haljini kontekst i dušu.

Ko je Pavel Surovi?

Pavel Surovi je svetski poznati grafički dizajner, fotograf, kolekcionar i ljubitelj narodne nošnje koji je kroz svoj rad prikazuje tradiciju i materijalnu kulturu, ali na nov i specifičan način.

Autor izložbe "Slava" koja je ekskluzivno prikazana u sedam kulturnih stanica Grada Novog Sada, u 2022. godini kada Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu u Rusiji, na međunarodnom festivalu "Biserna grana" i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba "Slovačka Lepota".

Pevel Surovy

Pavel Surovi

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolju multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Dve godine zaredom osvaja prvu nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji.

Za samo tri meseca je uspeo je da osvoji čak 23 zlatnih medalja na medjunarodnim svetskim umetničkim fotografskim takmičenjima po celom svetu u Rusiji, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Gruziji, Crnoj Gori, Bugarska, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turecku, Kipru, Makedoniji, kao i 30 srebnih medalja i mnogo bronzanih medalja po celoj Evropi. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba "Corona" je imala svetsku premijeru u Parizu a izložba "Prestol" je predstavljena u Mariboru u Sloveniji.

Komentari (0)

Kultura