Aktuelno iz kulture

Stvaralaštvo pre Disksveta: "Zaboravljene" priče Terija pračeta biće uskoro objavljene u novoj zbirci

Komentari

Autor: Euronews

07/03/2023

-

07:34

Stvaralaštvo pre Disksveta: "Zaboravljene" priče Terija pračeta biće uskoro objavljene u novoj zbirci
Teri Pračet - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Niz neobjavljenih priča ser Terija Pračeta, nastalih u vreme kada je pisao pod pseudonimom za lokalne novine, uskoro će se naći u novoj zbirci sa potpisom voljenog pisca.

Britanski autor fantastike preminuo je 2015. godine u 66. godini ostavivši iza sebe više od 70 dela prodatih u više od 100 miliona primeraka, među kojima je najpoznatiji veliki serijal romana o Disksvetu.

Pračetov legat nastavio je da posthumno objavljuje njegova dela, uključujući "Pastirovu krunu" iz pomenutog serijala i zbirku kratkih priča "Vešticin usisivač" 2016.

"Novih" dvadeset Pračetovih priča, za koje nisu ranije znali ni njegovi najbliži saradnici, biće objavljene u oktobru u zbirci pod nazivom "A Stroke of the Pen: The Lost Stories".

Naime, pisac je sedamdesetih i osamdesetih godina objavljivao svoje kratke priče u regionalnim novinama, a mnoge pod pseudonimom Patrik Kerns. One bi bile potpuno zaboravljene, da do njih nije došao jedan posvećeni ljubitelj Pračetovog stvaralaštva.

Kris Lorens još kao petnaestogodišnjak zavoleo jednu od njegovih priča "The Quest for Keys" koja je objavljivana u delovima i nakon što ih je sve prikupio, uramio ih je i držao na zidu svoje sobe. 

Tek kasnije shvatio je da je reč o priči koju je Pračet napisao pod pseudonimom i kontaktirao piščevog izdavača Kolina Smita. 

"Za sve godine koliko sam bio Trijev izdavač i agent, nikada mi nije pomogao da pronađem njegove kraće priče, ali kao što mi je napisao u posveti kada mi je poklanjao 'Zmajeve u trošnom zamku', bilo je priča koje je 'pažljivo sakrio i namerno zaboravio'. Nisam imao pojma koliko su istinite te njegove reči", rekao je Smit.

Iako će mnogi njegovi rukopisi ponovo ugledati svetlo dana, to neće biti slučaj sa deset njegovih nezavršenih romana. Naime, Pračet je u svom testamentu zahtevao da hard disk sa njegovim rukopisima smrvi parni valjak, kako nikada ne bi bili dopunjavani i objavljeni.

"Otkriće ovih priča je pravo čudo i predstavlja 'novi' Pračetov materijal koji smo nenadano pronašli", kaže njegov biograf Rob Vilkins.

"Iako je Teri uvek bio usmeren na pisanje novih stvari i tvrdio da njegovi neobjavljeni radovi ne treba da dođu do čitalaca, uvek je gajio nevoljno divljenje prema svojim ranim radovima i voleo bi da vidi ove priče u lepom izdanju. To su priče s početka njegove karijere, pre nego što je postao Teri Pračet kog znamo i volimo, ali nisu ništa manje inspirativne i daju pravi uvid u razvoj njegove kreativne genijalnosti", dodao je Vilkins.

Zbirka "A Stroke of the Pen: The Lost Stories" biće objavljena 5. oktobra 2023.

Komentari (0)

Kultura