Aktuelno iz kulture

"Svetla strana scene": U novoj sezoni Reflektor teatra predstava koja proširuje granice pozorišnog iskustva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2023

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prva premijera u okviru jedanaeste sezone Reflektor teatra koja nosi naziv "Svetla strana scene" biće održana 27. marta. Reč je o lecture performansu Milene Minje Bogavac "Mrzim pozorište", koji govori o ličnim iskustvima pozorišnih stvaralaca u vreme pandemije.

"U pitanju je lična ili umetnička ispovest koja u velikoj meri govori o jednom periodu kada nismo mogli da se bavimo pozorištem na način na koji smo očekivali. Tada sam kao i mnoge kolege imala mnogo slobodnog vremena da razmišljamo o ovisničkoj prirodi izvođačkih umetnosti", kaže za Euronews Srbija Bogavac.

Tokom pandemijskih godina pozorišta su često otkazivala predstave ili su one igrane za minimalan broj posetilaca, a autorka je poželela da otkrije zašto je i kako pozorište postalo tako važan deo njenog života.

"To jeste jedan donekle ciničan performans, ali jeste performans koji sa svojim naslovom 'Mrzim pozorište', na kraju dolazi do neke ideje o tome da pozorište može da bude odličan smisao života, jer na sjajan način imitira život", objašnjava rediteljka.

"Ne isključujte mobilne telefone"

Na repertoaru je i predstava "Ćao svima" u režiji Vojkana Arsića koja se bavi životom mladih u Beogradu s akcentom na influensere. 

Euronews/Printscreen

 

"Ono što je zanimljivo kod te predstave je da se igra u proširenoj teatarskoj realnosti i pored gledanja na sceni, može da se gleda i kroz društvene mreže gde se jedan deo predstave i događa. Publika zajedno sa autorima i izvođačima celog dana u zajedničkoj Vajber grupi. Ona služi da tokom predstave glasate za svoje omiljene likove, ali je takođe moguće i komentarisanje predstave od strane publike dok predstava i dalje traje i to ne smeta nego doprinosi scenskoj radnji", objašnjava Bogavac i dodaje da je "Reflektor Teatar jedino pozorište gde vas molimo da ne isključujete svoje mobilne telefone, već da dođete s punim baterijama".

Kupi šolju, podrži Reflektor teatar

U martu se obeležavaju dva svetska dana pozorišta, - Svetski dan pozorišta za decu i mlade 21. marta i Svetski dan pozorišta 27. marta, a tim povodom Reflektor teatar ponudio je svojoj publici zanimljive suvenire.

"Kao malo i nezavisno pozorište neprekidno tragamo za nekim novim načinima finansiranja, kako bismo mogli da ostanemo slobodni i da sami donosimo odluke o svom repertoaru", objašnjava Minja Bogavac za Euronews Srbija.

"Između ostalog došli smo do ideje da prodajemo lepe šolje, koje su divni suveniri, ali i znak da ste deo naše zajednice i da ste nas podržali. Reflektor teatar već 11 godina radi pod nekim generalnim sloganom 'Svetlimo u mraku', pa su takvog dizajna i naše šolje - svih nijansi neonskih boja, a postoji i crna šolja, koja kada u nju sipate topli napitak, postaje bela", kaže rediteljka. 

Šolje mogu da se nabave u Reflektor teatru pre početka svake od predstava na njihovoj sceni u Dorćol placu, ali ih je moguće poručiti putem sajta.

"Važno mi je da naglasim da za 11 godina sa 15 produkcija, osam pozorišnih priznanja, sa brojnim gostovanjima širom regiona i na široj međunarodnoj sceni i najzad stalnim repertoarom, gde igramo pet do sedam naših predstava u Beogradu, nikada nismo dobili ni dinar pomoći od javnih sredstava. Tako da kažem i ova kampanja sa šoljama je jedan od naših kreativnih načina da opstanemo i nastavimo da radimo ono zbog čega publika nastavlja da dolazi na naše predstave", objašnjava Bogavac.

Komentari (0)

Kultura