Aktuelno iz kulture

Jamandu Kosta i Antonio Zambužo otvaraju Guitar Art Festival u MTS Dvorani

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

11:59

Jamandu Kosta i Antonio Zambužo otvaraju Guitar Art Festival u MTS Dvorani
Jamandu Kosta i Antonio Zambužo otvaraju Guitar Art Festival u MTS Dvorani - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska gitarska legenda Jamandu Kosta i planetarno popularna fado zvezda Antonio Zambužo otvaraju 24. izdanje prestižnog beogradskog Guitar Art Festivala, 10. maja u MTS Dvorani. 

Jamandu i Zambužo stižu u prestonicu Srbije sa iskrenim oduševljenjem i željom da prirede koncertni spektakl za pamćenje, kada se brišu granice stvarne i imaginarne i kada se spajaju dve strane Atlantika.

Jamandu Kosta i Antonio Zambužo koriste zajedničko nasleđe, jezik i spajaju portugalski fado sa južno brazilskom muzikom bosa nove.

Antonio Zambužo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu.

Njegova muzika je prvo zasnovana na portugalskoj tradiciji "Cante Alentejano" i fada, zatim je Zambužo inkorporirao uticaje brazilskih pesama u svoju muziku, a posebno bosa nove, čime je srušio granice i stvorio jedinstven stil i novi ciklus u portugalskoj muzici.

Pevač je 2002. godine objavio svoj debi album "O Same Fado", zatim "Por Meu Cante" (2004), "Outro Sentido" (2009),  "Guia" (2010), "Kuinto" (2012) i "Rua da Emenda" (2014), a "Ate Pensa Kue Fosse Minha" (2016) mu je doneo nominaciju za Latin Grammi.

Njegov aktuelni deveti album "Voz e Violao" (2021) je po rečima Luis Osoria jedan od najvažnijih u karijeri, on je povezan sa vremenom koje nam je pokazalo koliko smo krhki i koliko moramo da preispitamo sebe o onome što je suštinsko.

Jamandu Kosta se smatra jednim od najvećih gitarista u današnjem svetu.

Printscreen

Jamandu Kosta

Ovaj virtuozni gitarista sa sedam žica ostavio je bez daha publiku širom sveta svojom impresivnom veštinom i ogromnom strašću.

Rođen u Rio Grande do Sulu u muzičkoj porodici, odsvirao je svoj prvi veliki koncert sa 17 godina u Sao Paulu i brzo je stekao međunarodnu slavu zbog svog neverovatnog talenta.

Jamandu je zaslužan za oživljavanje brazilske gitarske muzike, a njegov raznolik repertoar uključuje stilove kao što su čorinjo, bosa nova, milonga, tango, samba i šamame.

Kosta je bio pod uticajem mnogih velikih muzičara kao što su Lusio Janel i Astor Pjacola (Argentina), Rafael Rabel, Baden Povel i Antonio Karlos Žobim (Brazil), kao i Đango Rajnhart (Francuska), te je Jamandu izgradio sopstveni izraz koji je teško svrstati u jedan žanr.

Karijera koju je tokom godina izgradio zasnovana je na onome šta može da ponudi publici – muzičku čaroliju – iz njegovih prstiju muzika koju svira putuje kroz njegovo telo i dušu i čudesno se transformiše.

Jamandu je do sada snimio 17 CD-a i dva DVD-a na kojima svira solo, u ansamblu i sa Simfonijskim orkestrom Mato Grosso, za poslednji album diobio je Latin Grammi 2021. godine, za najbolji album instrumentalne muzike sa "Tokuinho & Iamandu Costa – Bachianinha" (Live at the Rio Montreux Jazz Festival).

Muzika uz koju se pleše i plače, po rečima publike i kritike, a svaka pesma na ovom koncertu priča svoju priču o ljubavi, prošlosti, tugi, veri, sudbini...o isprepletanoj istoriji dve zemlje.
Ulaznice su u prodaji po ceni od 3.300 dinara, na blagajni Mts dvorane i putem prodajne mreže Tickets.rs, rezervacije i informacije u kancelariji Guitar Art Festivala.

Glavni pokrovitelj koncerta je Erste banka Srbija uz Ambasadu Brazila i Ambasadu Portugala.

Komentari (0)

Kultura