Aktuelno iz kulture

Gitarista Miroslav Tadić zatvorio 23. Guitar Art Fest

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

23:55

Gitarista Miroslav Tadić zatvorio 23. Guitar Art Fest
Gitarista Miroslav Tadić zatvorio 23. Guitar Art Fest - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti gitarista Miroslav Tadić održao je večeras svoj prvi solo koncert u karijeri pod nazivom „Etno veze“ i time zatvorio 23. izdanje Guitar Art festivala u Mts Dvorani u Beogradu.


Gosti prvog samostalnog koncerta čuvenog umetnika na gitari bili su Ivet Holcvart, Bako Jovanović, Ðusi Kovač i Božo Vrećo, koji su svi zajedno spajali različite muzičke tradicije kao što su balkanska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

Koncert je predstavljao istraživanje različitih veza i onog što povezuje publiku i umetnike u muzičkom nasleđu.

Gitarista je počeo koncert solo kompozicijama i u potpunosti se prepustio tome.

Pozornica je kreirana kao dnevna soba Tadića - stolice, fotelje, komoda i tri komada velikog cveća u vazama, što je oslikavalo intimnu atmosferu, kao da je virtuoz na gitari pustio gledaoce u svoj dom.

Tanjug/Tara Radovanovic

 


Američka violinistkinja i vokalna solistkinja Ivet Holcvort bila je prvi gost Tadiću.

Ona se iznenada pojavila, usred njegovog vrhunskog muziciranja i sa svojim instrumentom se samo pridružila kompoziciji u toku.

"Mnogo mi je drago što smo večeras ovde i što mi je direktor Guitar Art festivala Boško Radojković predložio da napravimo koncert sa mojim prijateljima", rekao je Tadić i predstavio gošću iz Amerike.

"Šest godina sviramo zajedno, dosta dugo se bavimo balkanskom muzikom, i pokušavamo da napravimo most sa američkom, jer ja živim tamo, kao i ona. Pravimo sada jedan eksperiment, sviramo makedonsku, onda američku kompoziciju", najavio je Tadić naredne dve numere, a onda je šaljivo dodao: "Ivet nema balkanske krvi, ne bismo joj otkrili da sada radimo DNK analizu, ali ima senzibilitet za ovu vrstu balkanske muzike".

Njihov program predstavlja obrade, kompozicije i improvizacije zasnovane na balkanskom folkloru koji je u fokusu Tadićevog novog albuma „Luka“.

Gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih i najproduktivnijih umetnika u regionu, koji je ove večeri na prvom samostalnom koncertu bio i domaćin, voditelj svojoj vernoj publici u punoj sali Mts Dvorane.

Zatim je na scenu iznenada izašao muzičar Branko Bako Jovanović kao najveće iznenađenje festivala ove godine i zasvirao na svojoj tamburici, tako da je nastao veoma efektan muzički trio.

"Jedan od najzanimljivijih, najboljih i najtalentovanijih tamburaša koje sam imao prilike da čujem u životu", Tadić je predstavio i pohvalio mlađeg kolegu.

Zanimljivo je da se Ivet Holcvart nije povukla sa scene nakon svog gostovanja, već je ostala da prati ostatak koncerta iz udobne fotelje uz osmeh.

Muzičar iz BiH, kontroverzni pevač sevdalinki i tradicionala Božo Vrećo takođe je gostovao na sredini i ponovo pred kraj koncerta, a publika Mts Dvorane ga dobro poznaje, jer je tu već imao više solo koncerata.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Iako sa tolikim značajnim iskustvom, Tadić je veoma skroman, što je dokazao i sa poslednjim, četvrtim gostom Ðusijem Kovačom, koji je svirao u tandemu sa Bakom.


"Mene tako zovu 'profesore', ali sada, sa ovom dvojicom, ja sam učio o romskoj muzici, oni su meni bili profesori. Sada sam ovde na muzičkom času", rekao je Tadić i pridružio im se na sceni.

Koncert je imao dva bisa sa svim gostima na kraju na sceni, trajao je puna dva sata uz kompletno oduševljenje publike.

Dvadeset treći Guitar Art Fest trajao je pet dana, a otvorio ga je čuveni grčki pevač Jorgos Dalaras solo koncertom od dva sata.

Na programu selekcije festivala bilo je i Gala veče klasične gitare i svetska premijera „From Balkans with love“ op. 190 brazilskog kompozitora Jaime Zenamona, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu,

Održan je i „Koncert za orkestar, bandoneon i gitaru“ Astora Pjacole (1921-1992), koncert mađarskog kamernog ansambla “Tango Harmony”, plesni par iz Italije Lorena i Gianpiero isped grupe “Milonga”, kao i dva rasprodata koncerta fado i flamenko muzike o dve dame Sare Koreje i Tamare Jokić, na Kolarcu, kao muzičko putovanje od Lisabona do Sevilje, uz pratnju španskih i portugalskih muzičara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura