Aktuelno iz kulture

Miroslav Tadić odabrao muzičare s kojima će zatvoriti Gitar art festival

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

15:17

Miroslav Tadić odabrao muzičare s kojima će zatvoriti Gitar art festival
Miroslav Tadić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Gitarista Miroslav Tadić će sa grupom muzičkih prijatelja 21. maja u MTS dvorani zatvoriti Gitar art festival (GAF).

Po dolasku iz Los Anđelesa gde godinama živi i stvara, Tadić je na konferenciji za novinare GAF rekao da je prethodno na daljinu razmenio "puno ideja" sa muzičarima i da će narednih dana trajati proces proba i sklapanja programa koncerta.

Tadić je podsetio da ga je direktor festvala Boško Radojković zamolio da spremi program sa muzičarima sa kojima nikada nije svirao u Beogradu, a on se odlučio za violinistkinju Ivet Holcvart, tamburaša Branka Baka Jovanovića, gitaristu Ðusija Kovača i pevača Božu Vreću.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Poznata je moja saradnja sa Vlatkom Stefanovskim, Radetom Šerbedžijom i braćom Teofilović. Imao sam zadovoljstvo i lep problem da rešim sa kim bih voleo da nastupam i na kraju došlo je do zanimljive kombinacije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Holcvart je "izuzetna muzičarka" koja se isto tako snalazi sa sa našim ritmovima i melodikom "koji su specifični i teški za muzičare koji nisu sa ovog podneblja".

Tadić je istakao da će gitarista Jovanović biti u ulozi bas primaša jer izvanredno poznaje tradicionalnu narodnu mzuku kao i džez i klasiku, dok je Kovač svestrani gitarista koji poznaje tamburašku muziku i njeno pronošenje na gitaru.

Napomenuvši da je pre nekoliko godina u studiju i na koncertu već sarađivao s Vrećom, Tadić je istakao da voli saradnju sa pevačima pošto je "glas je najstarija, najdublja inspiracija", a zajednički će u Beogradu nadahnuće "uglavom vući iz riznice sevdaha".

Tanjug/Miloš Milivojević

Ivetg Holcvart

Holcvart je nepomenula da je već svirala u Novom Sadu, Čačku i Užicu, a sada će prvi put u Beogradu, gde posetioci mogu očekivati "jedinstven spoj u koji će svaki umetnik doneti svoj muzički identitet".

Drugo veče festivala 18. maja obeležiće premijera dela "From Balkans with love“ op.190 brazilskog kompozitora Žaimea Zenamona koje će u Narodnom pozorištu izvoditi gitaristi Dimitri Ilarionov, Julija Trinčuk, Pavle Filipović, Vojin Kocić, Alberto Mesirka i Petar Čulić.

Zenamon je rekao novinarima da se njegova kompozicija sastoji od lakog, finog i otvorenog prvog dela, zatim ulazi u tužan drugi deo, da bi potom stigli delovi koji daju nadu, a posetioci GAF-a će u njima prepoznati "nešto što pripada ovde".

Tanjug/Miloš Milivojević

Haime Zenamon

On je istakao da su na njega od malih nogu uticale fantastične harmonije koje je čuo iz ovih krajeva, i da je to spojio sa brazilskim folklorom u muziku vrlo dinamičnu i ritmičnu.

Zenamon je istakao da voli Srbiju jer su njeni "ljudi slični Brazilcima, vrlo su prijateljski nastrojeni i otvoreni", a i sam ima slavensku dušu, jer je poreklom delom iz Rusije.

U okviru 23. GAF-a u Kolarčevoj zadužbini će 19. maja nastupiti Tamara Jokić, a pratiće je bend njenog producenta i gitariste Havijera Limona, dok će potom iste večeri pevati portugalska fadistkinja Sara Koreja.

Tanjug/Miloš Milivojević

Tamara Jokić

Jokić je podsetila da je nedavno objavila u inostranstvu debi album "Transiberica", koji je opisala kao "mediteransku muziku na španskom i portugalskom jeziku sa uticajem flamenka i fada".

Pevačica je rerkla da njene pesme otvpevane na stranim jezicima mogu uspostaviti vezu sa našom publikom u emotivnom smislu.

"Čak i ako se ne razumeju reči može da se oseti emotivni pristup muzici, koji nas veže u potpunosti", rekla je Jokić.

GAF počinje večeras koncertom grčkog muzičara Jorgosa Dalarasa u MTS dvorani u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura