Aktuelno iz kulture

Igor Stoimenov: Najveća vrednost "Bese" je što možete da je gledate gde god hoćete u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

13:09

Igor Stoimenov: Najveća vrednost "Bese" je što možete da je gledate gde god hoćete u svetu
Igor Stoimenov - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je Igor Stoimenov, koji je kao jedan od reditelja, scenarista i producenata "Bese" govorio o iskustvima u radu na prvoj i predstojećoj drugoj sezoni serije.

Štoimenov ističe da je za njega prva sezona "Bese", koja je išla tokom 2018. i 2019. godine, bilo "učenje", pa se pored rada na scenariju nije mogao posvetiti i svom osnovnom zanimanju režiji, kao sada u drugoj sezoni.

"U prvoj sezoni nisam smeo da se osilim i da režiram. Sada je to dosta lakše. Velike serije nisu bazirane na rediteljima, već na kreatorima serije. Retko koja uspešna serija je rađena na osnovu jednog reditelja", naglasio je Stoimenov.

Pišući drugu sezonu, Stoimenov je želeo da napravi odmak od prve, da malo decentralizije i osavremeni seriju, pa je napravio "spoj pet ili šest različitih paralelnih priča, koje se prepliću i dodiruju".

"Ono što `Besu` u mnogo čemu razlikuje od drugih serija je porodica. Trudio sam se da uklopim bitne elemente antičke tragedije, nekih porodičnih odnosa, i sve to spojim u moderan prosede", istakao je Stoimenov.

Prema njegovim rečima, druga sezona "Bese" dobila je kao novi nivo i "sukob starog i novog, tradicije i modernog, analognog i digitalnog".

"Užasno me nervira kad neki autori iz regiona pokušavaju da rade skandinavski noar. Mi ovde trebamo da se bavimo nečim što je smokva, a ne nečim što je sivo. Ako to uspemo, zaista ćemo nešto da postignemo", ocenio je Stoimenov.

Upitan da li je "Besa" pomerila neke granice u domaćoj televizijskoj produkciji, on kaže da je već postojao "estetski princip koji je etablirao RTS", ali je reditelj Gaga Antonijević serijom "Ubice mog oca" uspeo da "probije led", što je omogućilo "Besu" i druga ostvarenja.

"Mislim da je prva sezona `Bese` bila dobra. Serija je prodata kao licenca na arapskom tržištu. Neko je prepoznao autorski pečat i priču koja ima univerzalnu vrednost. To je najveća vrednost `Bese` - možete da je gledate gde god hoćete u svetu", naglasio je Stoimenov.

Prema njegovim rečima, dodatnu vrednost "Besa" je dobila time što su producenti rizikovali i spojili srpske i albanske glumce, što pre par godina nije bilo lako, kao što je sada.

"Hvala tim (albanskim) glumcima što su prihvatili da glume i publici u Srbiji što ih je prihvatila. Što mi reče Gresa Palaska: `Imam više pratilaca na Instagramu u Srbiji nego na Kosovu`. Mislim da je to veliki legat ove serije", zaključio je Stoimenov.

Komentari (0)

Kultura