Aktuelno iz kulture

Sofest od 11. do 17. jula, "Statueta slobode" Miri Banjac

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2021

-

14:33

Sofest od 11. do 17. jula, "Statueta slobode" Miri Banjac
Sofest od 11. do 17. jula, "Statueta slobode" Miri Banjac - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Sopotu, Sofest, biće održan od 11. do 17. jula i kako se radi o 49. izdanju njegov slogan je "U predvorju jubileja", a najavljeno je i da će počasna festivalska nagrada "Statueta slobode" biti dodeljena glumici Miri Banjac i, posthumno, filmskoj i televizijskoj montažerki Veri Baronijan (1936-2021).

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović ističe da, budući da pošto prošle godine zbog pandemije nije bilo festivala, filmovi su sada u programu Sopota "više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma".

"Takmičarsku konkurenciju čine 23 filma impresivnog tematskog i žanrovskog bogatstva", navodi Avramović i ističe da će filmom "Uprkos magli" na festivalu biti odata pošta velikanu naše kinematografije Goranu Paskaljeviću (1947-2020).

Pozivajući se na izjavu reditelja Gorana Markovića da Sopot "danas predstavlja jedini preostali festival nacionalnog filma", kao i na dosadašnji "učinak i profil smotre", Avramović je pozvao nadležne "da se ova istina potvrdi i zvanično i praktično".

"Krajnje je vreme da Srbija dobije nacionalni filmski festival", naglasio je Avramović.

Na festivalu će biti prikazani takmičarski filmovi "Otac" reditelja Srdana Golubovića, "Nedelja" Dejana Vlaisavljevića Nikta, "Revolt" Aleksandra Rajkovića, "Asimetrija" Maše Nešković i "Ajvar" Ane Marije Rosi.

Tu su i "Sumrak u bečkom haustoru" Mladena Ðorđevića, "Vojna akademija 5" Dejana Zečevića. "Proleće na poslednjem jezeru" Filipa Čolovića, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Četiri ruže" Vasilija Nikitovića i "Ekipa" Marka Sopića.

Biće prikazani i "Mamonga" Stefana Maleševića, "Moj jutarnji smeh" Marka Ðorđevića, "A.S." Milene Grujić, "Grudi" Marije Perović, "Realna priča" Gordana Kičića, "Prolećna pesma" Natalije Avramović, "Jedini izlaz" Darka Nikolića i film "Oaza".

U Centru za kulturu u Sopotu publika će moći, između ostalih, da vidi i "Živ čovek" Olega Novkovića, "Vikend sa ćaletom" Miroslav Momčilovića i film "Lihvar" Nemanje Ćeranića.

Na svečanom zatvaranju, kada će biti dodeljene festivalske nagrade, biće prikazan film "Ime naroda" Darka Bajića.

Pred publikom će se tako naći ukupno četiri filma van konkurencije i četiri ostvarenja za najmlađe posetioce.

Članovi žirija su reditelj Slobodan Skerlić, producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković.

Kako je rečeno, slogan 49. izdanja festivala "U predvorju jubileja" najavljuje jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu iduće godine.

Festival se održava u Centru za kulturu Sopot, a ulaz na sve programe je besplatan. Organizatori festivala su Centar beogradskih festivala i Centar za kulturu Sopot.

Oni koji ne budu u prilici da posette Sopot, izbor filmova sa ovogodišnjeg festivala biiće u prilici da pogledaju 19. jula u okviru programa "Sofest plus" u Domu omladine u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura