Aktuelno iz kulture

Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina otvorena u Galeriji SANU

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

20:11

Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina  otvorena u Galeriji SANU
Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina otvorena u Galeriji SANU - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Sava Halugin: Poziv na oduševljenost" autorke Nele Tonković, otvorena je večeras u Galeriji SANU i prikazuje celovitost umetničkog opusa cenjenog vajara. 

Izložbu je otvorio predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Izložbom u Galeriji SANU, akademik Halugin predstavljen je kao umetnik kroz njegove skulpture u bronzi, crteže i slike momumentalnih formata.

Tanjug/Rade Prelić

 

Izloženo je 35 skulptura Halugina iz svih razdoblja njegovog stvaralaštva, odabranih 15 crteža koji su interesantni zato što ih autor imenuje skicama za skulpture, kao i 12 slika koje ostvaruju određene veze sa sklpturama.

Tonković je, između ostalog, rekla da su tematski okviri Halugina "sećanja i prošlost opredmećena u sadašnjosti, prerađena kroz intimne registre umetničkog bića".

Halugin je u najavi izložbe rekao da mu se dopada postavka i da je Tonković savesno uradila odabir dela iz mnoštva njegovih radova.

U skicama i crtežima Halugin je zapisivao i čuvao "određena značenja, o određenim stanjima prilikom beleženja", a u međuvremenu je radio skulpture u gipsu, brozni i kamenu.

"Smatram da je potrebno iz materije, kojom se delo izvodi, maksimalno izvući ono što je njena apsolutna vrednost i to potencirati kroz oblikovani čin i dočarati utisak takve jedne egzemplarne vrednosti materije", naveo je Halugin.

Tanjug/Rade Prelić

 

Izložbu, koja će moći da se pogleda do 15. maja, prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura