Aktuelno iz kulture

Članovi grupe Metallica postali vlasnici fabrike vinila

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

10:49

Članovi grupe Metallica postali vlasnici fabrike vinila
Metallica - Copyright AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Američki hevi-metal bend Metallica kupio je fabriku za proizvodnju vinilnih ploča, pošto se pokazalo da je njihova godišnja prodaja u SAD, prvi put od 1987, nadmašila prodaju CD-ova.

Članovi benda postali su novi vlasnici "Furnace Record Pressing FRP", fabrike u Virdžiniji, koja već 15 godina proizvodi diskove za "Metaliku", piše američki muzički časopis "Bilbord".

Već deceniju, FRP štampao ploče za ovaj bend koji ima reputaciju izdavanja visokokvalitetnih vinila. U vreme problema u lancu snabdevanja i kašnjenja u proizvodnji, fabrika je pomogla da "Metalika" zadrži većinu svojih albuma u ponudi. 

"Zaista je uzbudljivo znati da je naša dugoročna budućnost osigurana, a da istovremeno bolje iskoristimo mogućnosti rasta", izjavio je osnivač i izvršni direktor kompanije Erik Astor.

Iako bend nije izdao novi album od 2016. - novi album, "72 Seasons", izlazi 14. aprila - bend je zadržao svoj katalog u prodavnicama, a istovremeno je objavio i boks setove. Veza sa FRP bila je deo toga.

Unsplash

 

"Metalika", inače, prodaje više vinilnih ploča od većine izvođača. Bez novog albuma, prodali su 387.000 primeraka albuma iz svog kataloga u formatu 2022. godine, što ih čini šestim najprodavanijim na vinilnim grupama u SAD te godine. 

Novi izveštaj Američkog udruženja diskografske industrije (RIAA) na kraju godine za 2022. otkrio je da je prihod od vinila u SAD porastao na 1,2 milijarde dolara, što predstavlja godišnji porast od 17 odsto. Prvi put od 1987. prodato je više vinilnih ploča nego CD-ova: 41 milion prema 33 miliona. Prihodi od CD-a pali su za 18 odsto, na 483 miliona dolara.

Prihodi od vinilnih ploča delimično su posledica spremnosti fanova da plate visoku cenu za željeni format, čak i ako ih zapravo ne slušaju. Anketa kompanije "Luminejt" (Luminate), koja objavljuje podatke o nosačima zvuka, otkrila je 2022. da samo 50 odsto kupaca vinilnih ploča poseduje gramofon. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura