Aktuelno iz kulture

Mnogi se još "kunu" u traku: Audio kasete ponovo popularne

Komentari

Autor: Jonny Walfisz , Euronews

05/07/2022

-

20:57

Mnogi se još "kunu" u traku: Audio kasete ponovo popularne
Mnogi se još "kunu" u traku: Audio kasete ponovo popularne - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pandemije došlo je do nestašice polikarbonata od kog se prave ploče, ali to ljubitelje alternativnog zvuka nije pokolebalo - mnogi su se okrenuli kasetama, kao jednom od najjeftinijih vidova nosača zvuka.

Soren Grej je počeo da skuplja kasete početkom dvehiljaditih, kada je kupio automobil bez ozvučenja. Problem je rešio tako što je kupio kasetofon i nakupovao kasete.

"Volim deblji zvuk koji kasete daju. Puštam ih u kolima i zvuk je mnogo svežiji, nego kad slušam muziku preko striming servisa", kaže on za Euronews.

Danas je sve više onih koji skupljaju kasete, zahvaljujući novom talasu popularnosti svega što potiče iz osamdesetih.

Dodatnu popularnost su dobile zahvaljujući seriji "Stranger Things" čija se radnja odvija osamdesetih godina, a njen uticaj je toliki da je uspela da na top liste ponovo dovede veliki hit Kejt Buš "Running Up That Hill".

U Velikoj Britaniji i danas posluje kompanija "Get Tapes Here", koja je specijalizovana za prebacivanje najrazličitijih sadržaja na kasete.

Poslednjih godina je suzila svoje tržište i posvetila se audio knjigama i pravljenju kaseta za zatvore, budući da je to jedini prihvatljivi format za kaznene institucije, jer se kompakt diskovi i ploče mogu pretvoriti u oružje.

Vlasnik te kompanije Graham Braunli kaže da su od početka pandemije utrostručili  proizvodnju.

Pixabay

 

"Kasete su jedinstvene iz dva razloga. Prvi je fizičko iskustvo. Za razliku od digitalnog primerka pesme, držanje kasete može fizički da evocira emociju ili iz nostalgije ili kao novitet. Drugo je to što su povoljne i brze, jer omogućavaju izvođačima da objavljuju fizičke kopije po popularnoj ceni i za pristojno vreme isporuke, naročito u poređenju s vinilom, za koji se mora čekati barem osam meseci", objašnjava Braunli.

Od fizičkih muzičkih formata, kasete su daleko najjeftinije za proizvodnju. Luk Ouven, menadžer Kudos Records kaže da su vinili danas dostupni samo već etabliranim izvođačima.

"Ako ste na samom početku i uradite 300 primeraka ploča, potrošićete oko dve hiljade evra na taj proces, a iskreno, nema garancija da ćete posle toga biti na nuli", kaže Ouven.

Kako i cena vinila i troškova života raste, on smatra da ni svi ljubitelji muzike više ne mogu da priušte sebi kupovinu ploča.

Lakoća snimanja kaseta otvara priliku za manje izvođače da igrade bazu fanova i da ih ljudi lakše zapamte.

"Ako ste nezavisni umetnik, obično ne pravite ludo popularnu muziku i vaša je jedina opcija da objavite digitalno izdanje. Ali imajući u vidu digitalnu muziku i internet u celini, to je okean. Tu nemate mnogo toga po čemu biste mogli da se razlikujete", kaže on, dodajući da je kaseta na neki način kao vizit karta izvođača.

Pixabay

 

Iako još nema dovoljno velikog interesovanja da se veliki distributeri vrate na taj format, direktna prodaja korisnicima cveta.

"Prati ih reputacija da imaju loš zvuk. Naravno, ako ostavite album Beach Boys-a predugo u kolima na suncu, zvučaće loše, ali zapravo zavisi od toga koliko je umetnik posvećen kvalitetu", smatra Ouven.

Stručnjaci za zvuk bi možda ocenili da je kaseta najniži format muzike, ali to nije toliko važno entuzijastima kojima se dopadaju drugi kvaliteti kaseta.

Ako tome dodamo pristupačne cene i činjenicu da bilo ko može da snima preko trake nešto novo, kasete su još primamljivije.

Za mnoge rast popularnosti samo je bio prilika da uživaju u sećanju na neka jednostavnija vremena.

"Dok smo odrastali, samo smo to imali i bilo je vrlo lako za nošenje", kaže kolekcionar kaseta Stiv Rejns.

"Sad kad sam stariji, osvrnem se i shvatim da su neke od najlepših uspomena koje nosim, povezane sa kasetama. Bilo da je reč o brejkdensu ili vožnji s roditeljima, uvek sam imao novu kasetu u džepu", priseća se sagovornik Euronews.

Komentari (0)

Kultura