Aktuelno iz kulture

Barcelona Gipsy balKan Orchestra objavili novi spot za pesmu "Tisom Tiše"

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

14:47

Barcelona Gipsy balKan Orchestra objavili novi spot za pesmu "Tisom Tiše"
BSKO - Copyright BGKO Promo

veličina teksta

Aa Aa

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) predstavila je novu pesmu "Tisom Tiše", nastalu u saradnji sa Ivom Knežević, koja je napisala i tekst.

Tekst je o mladoj ženi, zaljubljenoj i punoj nade, koja je upravo kupila zlatni konac da na peškiru izveze ime svog verenika u znak svoje večne ljubavi. Ali ceo njen svet se ruši kada sazna da njen ljubavnik odlazi u zagrljaj druge devojke.

Pošto shvata da ne može da utiče na sudbinu, umesto da očajava, odlučuje da proslavi život pesmom, igrom i violinom, kao što se to oduvek radilo na Balkanu. A kad je teško - onda se peva, jer se muzikom tuga leči.

BGKO Promo

 

Pesma je inspirisana vojvođanskom ravnicom, njenim predelima, mirnim rekama. Tekst pesme obiluje simbolikom običaja, a melodija dočarava letnje noći u salašu, uz lagane note čarde.

Singl prati i spot koji su snimili Branka Glavonjić i Marko Đukić (Brama) na Salašu 137, jedinstvenom salašu u mestu Čenej kod Novog Sada, gde se BGKO pridružio srpskim tamburašima.

U videu možemo da uživamo i u slikama rasprodatog nastupa BGKO-a u junu 2022. godine na "Baštanskim sesijama" Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu.

Međunarodni sastav BGKO trenutno nastupa u postavi Margherita Abita (vokal, Italija), Pere Nolasc Turu (violina, Katalonija), Fernando Salinas (har-monika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontra-bas, Srbija) i Stelios Togias (perkusije, Grčka,) i Xavi Pendón (klarinet, Špan-ija).

BGKO je nedavno i objavio pesmu "Ajvarsko kolce" koja predstavlja povratak korenima i selu. Većini ljudi "kolo" i "ajvar" podsećaju na uspomene iz detinjstva: seosku kuću, toplinu letnjih večeri, useve, iščekivano sećanje na plodove zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura