Aktuelno iz kulture

"Sve boje slobode": Čačak spreman da večeras preuzme titulu prve Prestonice kulture Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

14:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Čačak danas postaje nacionalna Prestonica kulture Srbije za 2023. godinu. Svečana ceremonija otvaranja počinje večeras u 20 časova na Gradskom trgu pod nazivom "Sve boje slobode". Otvaranje predstavlja multimedijalni spektakl, koji polazi od ideje kulture kao slobode, ideje koja simbolizuje ono najvažnije za duh i mentalitet Čačka: smisao za različitosti, uvažavanje tradicionalnog, otvorenost za novo, a prvenstveno – bunt koji neizbežno dovodi do promene.

Miroslav Petković, menadžer projekta Prva srpska prestonica kulture kaže da je večerašnji velika odgovornost i velika čast za sve ljude koji su radili godinu i po dana na njegovoj realizaciji.

"Čačak je u konkurenciji 18 gradova dobio laskavu titulu, a naše je da svim projektima koje smo planirali za ovu godinu opravdamo veliko poverenje Ministarstva kulture", rekao je Petković za Euronews Srbija.

Menadžer ističe da su želeli da u prvoj večeri predstave pre svega kulturne poslenike iz Čačka. 

Tanjug/Branko Lukić

 

"Nastupiće braća Teofilović koji su rođeni u Čačku, Kralj Čačka, Bilja Krstić i Bistrik, KUD 'Žele', hor naše muzičke škole, Čegi bend... Podsetićemo se na neke numere uz koje smo odrastali i ispričati jednu lepu priču o osnivanju grada Čačka i izgradnji Sabornog hrama u Čačku. Mislim da će to biti jedan veliki spektakl, muzičko-scenski, sa mnogo učesnika, i mnogo sjajnih efekata koje ćemo prikazati", ispričao je Petković, dodavši da je već imao priliku da vidi generalnu probu događaja, koji izgleda "fascinantno".

Čačani i njihovi gosti će tokom celog dana moći da posećuju kulturne ustanove u gradu, kao što su Gradska biblioteka, Narodni muzej i Arhiv, a uskoro će dobiti i još dve.

"Pored devedeset programa koje smo predvideli kroz Prestonicu kulture tokom ove godine, 400 različitih događaja, filmskih projekcija, predstava, koncerata, književnih večeri, izložbi, tribina, radnih panela, radionica za decu, želeli smo da ostane nešto iza prestonice kulture tako da će u Čačku biti otvorena dva nova muzeja", objašnjava naš sagovornik. 

U najstarijoj građanskoj kući - Hadžića kući - biće otvorena etnološka postavka, a u decembru će grad iz kog potiču mnogi poznati košarkaši, među kojima su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović.

Tanjug/Branko Lukić

 

Svi događaji planirani za ovu godinu predstavljeni su u Programskoj knjizi, ali Petković kaže da svakodnevno dobijaju i nove pozive i ponude, jer bi mnogi Čačani želeli da se uključe.

"Velika je čast biti prestonica kulture, a mi imamo mnogo naših sugrađana, umetnika koji su ili rođeni u ovom gradu ili proveli neki period u gradu, tako da će svi ljudi koji se aktivno bave kulturom imati priliku da se predstave tokom ove godine", najavio je menadžer.

Prva nedelja titule započinje i velikim koncertom na Gradskom trgu zakazanom za sredu 22. marta kada će 20h nastupiti Bora Đorđević, a narednih meseci gostovaće Nemanja Radulović, Zdravko Čolić, Simfonijski orkestar RTS i mnogi drugi muzičari. Čim vreme bude dozvolilo, i mnogi drugi kulturni događaji odvijaće se pod vedrim nebom.

"Pravimo galeriju na Moravi, imamo sjajan amfiteatar u Ovčarsko-kablarskoj klisuri odnosno u Ovčar banji, tako da gledamo da malo izmestimo sve te programe iz objekata iz grada, tako da svi gosti mogu da uživaju u sadržajima koje smo im pripremili u drugačijim ambijentima", kaže Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura