Aktuelno iz kulture

Najgledaniji filmovi i serije u istoriji Netfliksa: Nova lista najpopularnijih sadržaja na najvećem striming servisu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/03/2023

-

21:35

Najgledaniji filmovi i serije u istoriji Netfliksa: Nova lista najpopularnijih sadržaja na najvećem striming servisu
Najgledaniji filmovi i serije u istoriji Netfliksa: Nova lista najpopularnijih sadržaja na najvećem striming servisu - Copyright Prinskrin/Youtube/Halvy/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks je godinama krio gledanost serija i filmova na toj platformi, ali je pre nekoliko meseci počeo da objavljuje nedeljne izveštaje o tome koji sadržaji su privukli najveću pažnju gledalaca. Takođe, na njihovom sajtu dostupne su i informacije o najgledanijim filmovima i serijama u istoriji platforme.  

U poslednjih nekoliko meseci ta rang lista potpuno se promenila, nakon što su prikazane serije "Čudovište Damer" i "Sreda". Sasvim drugačije izgleda i lista najgledanijih serija koje nisu na engleskom jeziku, na kojoj je mesto našla i nova južnokorejska drama "The Glory", koja je od prošle nedelje najgledaniji sadržaj na platformi. 

  Najgledanije serije na Netfliksu
  Serije na engleskom jeziku Serije na ostalim jezicima
1. "Stranger Things" - 4. sezona "Squid Game" - 1. sezona
2. "Sreda" "Casa de papel" - 5. sezona
3. "Čudovište Damer" "Casa de papel" - 4. sezona
4. "Bridžerton" - 2. sezona  "All of Us Are Dead" - 1. sezona
5. "Bridžerton" - 1. sezona  "Casa de papel" - 3. sezona
6. "Stranger Things" - 3. sezona "Extraordinary Attorney Woo" - 1. sezona
7. "Lucifer" - 5. sezona "The Glory" - 1. sezona
8. "The Witcher" - 1. sezona "Café con aroma de mujer" - 1. sezona
9. "Inventing Anna"  "Lupin" - 1. sezona
10 "Ginny & Georgia" - 2. sezona "Elite" - 3. sezona

Nešto manje promena ima na listi najgledanijih filmova, gde se upisao "Na zapadu ništa novo" i relativno novi "Troll" i to u kategoriju filmova koji nisu na engleskom jeziku.

  Najgledaniji filmovi na Netfliksu
  Filmovi na engleskom jeziku Filmovi na ostalim jezicima
1. "Red Notice" "Troll"
2. "Don’t Look Up" "Blood Red Sky"
3. "Bird Box" "The Platform"
4. "Glass Onion: A Knives Out Mystery" "Na zapadu ništa novo"
5. "The Gray Man" "Black Crab"
6. "The Adam Project" "Through My Window"
7. "Extraction" "The Takedown"
8. "Purple Hearts" "Below Zero"
9. "The Unforgivable" "My Name Is Vendetta"
10 "The Irishman" "Loving Adults"

Predstavljamo vam aktuelne rekordere na Netfliksu u svim kategorijama:

"Stranger Things" (4. sezona)

Četvrta sezona serije "Stranger Things" postala je tek drugi sadržaj u istoriji Netfliksa koji su pretplatnici gledali duže od milijardu sati, a prvi je na engleskom jeziku kome je to pošlo za rukom.

Od ostalih sadržaja, time može da se pohvali još samo južnokorejska serija "Squid Game".

Kad je Netfliks u prošle godine premijerno prikazao dugoočekivane poslednje dve epizode četvrte sezone, njihov servis je na kratko "pao" usled navale pretplatnika, koji su poželeli da saznaju šta se desilo sa omiljenom ekipom iz Hokinsa.

Problem je rešen za pola sata, a obožavaoci serije mogli su, između ostalog, da otkriju ko od glavnih junaka nije uspeo da preživi u bespoštednoj borbi sa Veknom i njegovim Demogorgonima, šta Vil zaista oseća prema Majku i da li su Džojs i Hoper konačno priznali jedno drugom, ono što su uveliko znali svi ostali.

Takođe, videli smo Nikolu Đurička u ulozi Jurija, koji je ipak pomogao glavnim junacima.

Više o završnici sezone, možete pročitati u odvojenom tekstu.

"Squid Game"

"Squid Game" je najgledanija serija u istoriji postojanja Netfliksa i zabeležila je 1,54 milijardi sati gledanja u prvih 28 dana otkako je postala dostupna na toj striming platformi.

U seriji se likovi takmiče za nagradu od 38 miliona dolara, igrajući tradicionalne dečje korejske igre, ali eliminacija ne znači odlazak kući, već smrt.

Reč je o kritici prisutnih i vrlo realnih klasnih razlika u korejskom društvu, kojima se bavio i Oskarom nagrađeni film "Parazit".  Kao i taj film, analogija ove serije često je preuveličana, ali vrlo prijemčiva i inventivna u svojoj brutalnosti. 

Junake ove serije predvodi Song Gi-Hun, zavisnik od kocke dobrog srca i njegov prijatelj iz detinjstva Čo Sang-vu, osramoćeni bankar koji beži od policije. Tu je i žena džeparoš Kang Sae-Beok izbeglica iz Severne Koreje, koja pokušava da i ostale članove svoje porodice dovede u Južnu Koreju.

"Squid Game" ogoljava opsednutost savremenih ljudi takmičarskim emisijama, koje su gledane na svim meridijanima i ima priliku da dublje secira motive učesnika, koliko i radoznalost gledalaca, nego što je to imala jedna od najpoznatijih epizoda, takođe Netfliksove serije, "Black Mirror".

Unutar tog nemilosrdnog sveta, scenarista i reditelj Hunan Don-huk postavlja tešku dilemu: da li biste izdali prijatelja da biste izbegli smrt, a zatim nudi moguće odgovore.

Nedavno je snimljen i rijaliti šou zasnovan na njenoj premisi pod nazivom "Squid Game: The Challenge" i u kom učestvuju takmičari iz celog sveta.

"Red Notice"

Kada Interpol objavi crvenu depešu za pronalaženje i hapšenje najtraženijeg kriminalca "Biskupa" (Gal Gadot), glavni profajler Federalnog istražnog biroa Džon Hartli (Dvejn Džonson), prihvata slučaj. Njegova potraga ga primorava da se udruži sa prevarantom Nolanom Butom (Rajan Rejnolds) i krene u avanturu života u društvu koje nije želeo.

Prema pisanju Forbsa, Rejnolds i Gadot dobili su po 20 miliona dolara za ovo ostvarenje, dok će Džonson zaradio i više, budući da je jedan od producenata filma.

"Red Notice" zabeležio je više od 354 miliona sati gledanja u prvih 28 dana prikazivanja, pet miliona više od drugoplasiranog filma "Don't Look Up".

"Trol"

Najgledaniji film na Netfliksu koji nije na engleskom jeziku je norveški "Trol".

Ovo ostvarenje ima dobro poznat zaplet, kakav smo viđali i u "Godzili", "King Kongu" i mnogim drugim filmovima.

Ovog puta reč je o džinovskom trolu koji razara sve pred sobom i preti da uništi čak i prestonicu Norveške. 

Zanimljivo je da u ovom slučaju film bolje ocenjuju kritičari nego publika, koja mu je prema podacima IMDb dala ocenu 5,8.

Nešto manje promena ima na listi najgledanijih filmova, gde se upisao "Na zapadu ništa novo" i relativno novi "Troll" i to u kategoriju filmova koji nisu na engleskom jeziku.

Komentari (0)

Kultura