Aktuelno iz kulture

Šta gledati posle "The Last of Us": Deset manje poznatih serija koje zaslužuju pažnju ljubitelja naučne fantastike

Komentari

Autor: Staša Rosić

21/03/2023

-

19:56

Šta gledati posle "The Last of Us": Deset manje poznatih serija koje zaslužuju pažnju ljubitelja naučne fantastike
Šta gledati posle "The Last of Us": Deset manje poznatih serija koje zaslužuju pažnju ljubitelja naučne fantastike - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix, Rotten Tomatoes TV

veličina teksta

Aa Aa

Serije odavno mogu da po kvalitetu "izađu na crtu" filmovima, a u formi epizoda sve su zastupljeniji i zahtevniji žanrovi poput naučne fantastike. Naslovi kao što su "The Last of Us" i "Stranger Things" popularni su u celom svetu, ali postoje i neke manje poznate sci-fi serije koje su vredne pažnje.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih naučno-fantastičnih serija koje možete gledati na Netfliksu:

"Alice in Borderland" (2020-)

Naučno-fantastični triler "Alice in Borderland" zasnovan je na istoimenoj mangi Haroa Asa. Serija prati mlade ljude koji se takmiče u opasnim igrama u potpuno napuštenom Tokiju.

Poput "Squid Game", igrači u "Alice in Borderland" otkrivaju da im životi zavise od uspeha u izazovima s kojima se suočavaju. 

Serija je hvaljena kako zbog odlične glume, tako i zbog pametne upotrebe specijalnih efekata i impresivne filmske fotografije.

"Manifest" (2018-2022)

Serija "Manifest" prvi put je prikazana na mreži NBC 2018. godine i mada je dobila dobre ocene, rejting nije nastavio da raste, zbog čega je otkazana posle tri sezone. Međutim, čim se našla na Netfliksu, našla se među najgledanijim na toj platformi.

Serija prati putnike jednog aviona koji sleće na pistu nakon turbulentnog leta, a koji potom otkrivaju da je za sve druge stanovnike planete, sem za njih, već prošlo pet godina. 

Dok pokušavaju ponovo da se reintegrišu u društvo, shvataju da su njihovi voljeni nastavili dalje i da život koji su pre kobnog leta imali, više ne postoji. 

Prepliću se intrige, drama i naučna fantastika, što sve zajedno ovu seriju čini izuzetno zanimljivom za gledanje.

"Maniac" (2018)

Crna komedija sa Emom Stoun i Džonom Hilom Patrika Somervila prati dvoje stranaca koji se podvrgavaju jednom farmaceutskom eksperimentu.

Reč je o mini seriji sa interesantnim vizualima, koja istražuje kompleksne teme poput mentalne bolesti, ljubavi i stvarnosti kroz vrlo originalan scenario. 

"Travelers" (2016-2018)

Zvezda sitkoma "Vil i Grejs" Erik Mekormak igra glavnu ulogu u ovoj naučno-fantastičnoj avanturi u kojoj specijalni tim iz budućnosti stiže u sadašnjost kako bi sprečio jedan događaj koji menja tok istorije.

Oni misiju drže u tajnosti i preuzimaju identitete "običnih ljudi" dok pokušavaju da spasu čovečanstvo užasne sudbine.

Otkriće da su život i međuljudski odnosi u 21. veku podjednako komplikovani kao i zadatak koji je pred njima.

"Dark" (2017 - 2020)

Nemačka serija "Dark" bila je neočekivani hit na Netfliksu. Pored putovanja kroz vreme i zamršene priče o zakonima fizike, u njoj se prepliću natprirodno sa porodičnom dramom i ljubavnom pričom koja prevazilazi granice prostor-vremena.

Iako je upoređuju sa "Stranger Things", ipak zaslužuje da se posmatra potpuno nezavisno od drugih Netfliksovih projekata.

"Izgubljeni u svemiru" (2018-2021)

Moderna verzija kultne serije smeštena je trideset godina u budućnosti i prati porodicu Robinson koja pokušava da kolonizuje novu planetu. 

Međutim, nepredviđeni događaj ih skreće s kursa i Robinsonovi završavaju na nepoznatom mestu, gde se upoznaju sa robotom vanzemaljcem. On neočekivano postaje njihov najbolji saveznik.

"Ljubav, smrt i roboti" (2019-)

Legendarni reditelj Dejvid Finčer i tvorac "Dedpula" Tim Miler potpisuju animiranu antologijsku seriju "Ljubav, smrt i roboti", koju voli većina ljubitelja naučne fantastike.

Svaku epizodu režirao je drugi reditelj, a ono što ih sve povezuje je tehnologija budućnosti. 

Serija koju često nazivaju animiranim "Crnim ogledalom" već je pomerila granice animacije spajajući emotivne ljudske priče sa akcijom, nasiljem, naučnom fantastikom i naravno - robotima. 

"The 100" (2014-2020)

Postapokaliptična serija "The 100" prati grupu stotinu mladih delinkvenata, koji se iz svemirskog broda iskrcavaju na sada opustelu Zemlju i pokušavaju da je ponovo nastane. 

Suočeni sa opasnostima tog potpuno divljeg sveta, istovremeno se nose sa izazovima uspostavljanja nove zajednice. Međutim, otkrivaju da čovečanstvo ipak nije potpuno zbrisano i da je na svetu ostalo još ljudi. 

Prvih nekoliko epizoda ima nešto usporeniji ritam pripovedanja, ali ako seriji date šansu, doći ćete do uzbudljive i dinamične priče o moralu, politici i opstanku.

"The OA" (2016-2019)

Devojka po imenu Preri Džonson neobjašnjivo se pojavljuje nakon što je proglašena nestalom pre sedam godina. Ona na leđima ima čudne ožiljke i vratio joj se vid, iako je u trenutku nestanka bila potpuno slepa. 

Preri počinje da sebe smatra anđelom i zajedno sa timom srednjoškolaca i učitelja pokušava da pomogne i drugim nestalim ljudima, ali postoje i oni koji je smatraju vrlo opasnom.

"Black Mirror" (2011-2019)

"Crno ogledalo" je britanska serija koja istražuje uticaj novih medija i tehnologije na život ljudi, kako u sadašnjosti, tako i u bliskoj budućnosti. 

Ova antologijska serija Čarlija Brukera dobila je brojne Emi nagrade, a četiri prve sezone dobile su odlične ocene publike i kritike. Iako je kvalitet pete sezone nešto slabiji, serija je uticala na mnoge projekte novijeg datuma.

Bruker je svoju seriju uporedio sa bombonjerom: "U pričama postoji potpis, isti premaz od tamne čokolade — ali punjenje je uvek iznenađenje".

Komentari (0)

Kultura