Aktuelno iz kulture

Život imitira umetnost: Kako je Holivud "razbijao" asteroide mnogo pre NASA

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/10/2022

-

09:31

Život imitira umetnost: Kako je Holivud "razbijao" asteroide mnogo pre NASA
Život imitira umetnost: Kako je Holivud "razbijao" asteroide mnogo pre NASA - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) uspešno je uspela da promeni kurs jednog asteroida lansiranjem letelice DART i teledirigovanim udarom u nebesko telo Dimorfos, što je prema mišljenju mnogih, početak nove ere.

Letelica je bila 100 puta manja od asteroida, tako da ga nije uništila ali je napravila krater i podigla veliku količinu prašine.

NASA je na ovaj način proučavala da li bismo mogli potencijalno da se odbranimo od asteroida sličnih dimenzija koji se približava Zemlji, a za takav eksperiment Dimofros je bio idealan.

Mada je ovo prvi uspešan eksperiment te vrste, koji bi u u budućnosti mogao da spase svet u slučaju da se na putanji jedine planete koju naseljavamo nađe neko veliko nebesko telo, to je već decenijama polazilo za rukom "naučnicima" na - filmskom platnu.

Predstavljamo vam nekoliko filmova u kojima su Zemljani već pobedili pretnje iz svemira:

"Sudar svetova" (1951)

Kao i mnogi drugi filmovi ovog žanra, "Sudar svetova" počinje otkrićem doktora Kola Hendrona (Leri Kiting) da nepoznato nebesko telo kreće u pravcu Zemlje i da će, po svemu sudeći, udariti u nju. Niko mu ne veruje, osim Stentona (Džon Hojt), koji finansira izgradnju ogromnog svemirskog broda koji bi trebalo da preveze odabranu grupu preživelih sa Zemlje na neku sličnu planetu na kojoj bi život mogao da se nastavi.

Kako postaje očigledno da će se Hendronova predviđanja ostvariti, širom sveta organizovana je lutrija kako bi se odabrali ljudi koji će biti spašeni. U kulminirajućim scenama, planete će se zaista sudariti sa spektakularnim i razornim posledicama, ali se postavlja pitanje da li će pretrpani svemirski brod ipak moći da poleti u svemir.

Film je snimljen prema istoimenom romanu iz 1932. autora Filipa Vajlija i Edvina Balmera, a iako je pun specijalnih efekata, koštao je manje od milion dolara.

"Meteor" (1979)

Vanzemaljski projektil, dovoljno veliki da uništi civilizaciju juri kroz Sunčev sistem prema Zemlji i jedina nada čovečanstva da će preživeti zavisi od toga da Sjedinjene Države i Sovjetski Savez prevaziđu sopstveno nepoverenje i počnu zajedno da rade, ne bi li uništili meteor.

Bredli (Šon Koneri) je američki naučnik koji se udružuje sa Dubovim (Brajan Kit) i njegovom pomoćnicom Tatjanom (Natali Vud) i zajedno ulaze u trku s vremenom kako bi sprečili globalnu katastrofu. 

Prava zvezda ovog filma su specijalni efekti, a uprkos zvezdanoj glumačkoj postavi, film je doživeo debakl na bioskopskim blagajnama.

"Duboki udar" (1998)

Kao što ove godine dobijamo dva filma o Pinokiju, tako smo 1998. imali dva ostvarenja o udaru nebeskih tela o Zemlju. 

Prvi od njih bio je "Duboki udar" u kom kometa Eli, poput one koja je pre 65 miliona godina izbrisala dinosauruse sa naše planete, treba da udari u Zemlju i izazove potpuni nestanak živog sveta.

Međutim, čovečanstvo neće mirno čekati apokalipsu, pa predsednik Sjedinjenih Američkih Država najavljuje misiju razaranja komete, koju predvodi kapetan Tener (Robert Duval). Nakon što misija u svemiru doživljava neuspeh, vreme je za prelaz na plan B, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim...

Pored Duvala, u filmu igraju mnoge velike zvezde, kao što su  Morgan Frimen, Tea Leoni, Ilajdža Vud, Vanesa Redgrev, Džejms Kromvel i drugi.

"Armagedon" (1998) 

U godini "svemirskih udara", drugo ostvarenje sa istom temom bilo je "Armagedon" u kom je Zemlji pretio meteor "veličine Teksasa". Stručnjaci NASA na čelu s direktorom Danom Trumanom pozivaju u pomoć najvećeg stručnjaka u bušenju nafte, Herija S. Stampera, na hitno savetovanje.

Ali, Herija muče sasvim drugi problemi. Njegov najbolji radnik, A. J. Frost, ujedno je i ljubavnik njegove kćeri Grejs.

U trenutku kada poludeli Heri pokušava da ubije svog budućeg zeta, iznenada se pojavljuje delegacija NASA-e i odvlači ga u njihovo središte.

Trumanova ideja je da pošalje u svemir ekspediciju koja će sleteti na meteor, probušiti duboku rupu i u njoj aktivirati nuklearnu bombu.

Heri prihvata zadatak, ali pod uslovom da sam izabere članove ekipe. Glavne uloge igraju Brus Vilis, Ben Aflek Bili Bob Tornton i Liv Tajler.

"Ledeno doba: Veliki udar" (2016)

Ni u crtaćima Zemlja nije pošteđena pretnji iz svemira. Tako su u "Ledenom dobu" čuveni četvoronožni junaci složno radili na tome da spreče smak sveta.

Čitavu seriju nesrećnih događaja, kao i uvek, pokrenula je veverica Skret. Njegova epska potraga za odbeglim žirom će ga katapultirati u svemir, gde će se dogoditi niz kosmičkih događaja koji prete uništenju celog sveta.

Kako bi se spasili od katastrofe koja im preti, Meni, Sid i Dijego, moraće da napuste svoj dom i krenu u nove avanture i to u egzotične zemlje u kojima upoznaju mnoštvo novih likova.

"Ne gledaj gore" (2021)

Poslednje kataklizmično ostvarenje sa takvim scenariom, crna komedija "Ne gledaj gore" prati dvoje naučnika koji pokušavaju da upozore ljude da će džinovski meteorit uništiti planetu.

Udar je predviđen za šest meseci, ali ma koliko se trudili da objasne javnosti i vlastima da stiže smak sveta, niko ih ne doživljava ozbiljno.

Komentari (0)

Kultura