Aktuelno iz kulture

"Pinokio" protiv "Pinokija": Priča o drvenom lutku kao primer "rata" striming servisa

Komentari

Autor: Euronews

29/08/2022

-

22:16

"Pinokio" protiv "Pinokija": Priča o drvenom lutku kao primer "rata" striming servisa
"Pinokio" protiv "Pinokija": Priča o drvenom lutku kao primer "rata" striming servisa - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix, Walt Disney Studios

veličina teksta

Aa Aa

Početkom avgusta poslovni izveštaji striming servisa pokazali su da je kompanija "Volt Dizni" u čijem su sastavu Dizni Plus, Hulu i ESPN Plus, po ukupnom broju pretplatnika prvi put prevazišla Netfliks.

Striming Servisi pod okriljem te kompanije su kombinovano stekli 221 milion pretplatnika, dok Netfliks ima 220 miliona. Razlika nije velika, ali postaje jasno da je Netfliks, uprkos tome što je pojedinačno i dalje najveći striming servis, polako počeo da gubi svoje preimućstvo.

Ipak, rat striming servisa u drugoj polovini 2022. imaće sasvim drugu dimenziju i prebaciće se na teren filma, na kom će Dizni Plus i Netfliks odmeriti snage preko dva ostvarenja snimljena na istu temu i istog naziva - "Pinokio". 

Zašto su studiji odlučili da gotovo identičnu priču prenesu na filmsko platno u istoj godini i koja od njih je vredna gledanja? 

Holivudski dubleti

I ranije se dešavalo da studiji objave slične filmove u istoj godini. Tako nešto može da bude stvar slujčajnosti, ali ponekad i težnje da se unovče određeni trendovi. 

To se tokom godina ponovilo toliko puta, da su se oko tog trenda formirale i brojne teorije zavere. 

Na primer, filmovi "Duboki udar" i "Armagedon", oba snimljena na temu udara komete odnosno asteroida u zemlju, objavljena su sa samo dva meseca razmaka, pri čemu je "Armagedon" počeo sa snimanjem samo nekoliko nedelja nakon što je konkurentski film najavljen.

Više filmova sa istom tematikom pojavljuje se najčešće kada je reč o događajima i ličnostima iz stvarnog života. Tako je bilo sa ostvarenjima o životu i delu Vinstona Čerčila 2017. godine "Čerčil" i "Najmračniji sat", a samo godinu dana kasnije i sa romansiranom biografijom autora knjiga o Viniju Puu A. A. Milneu ("Goodbye Christopher Robin" i "Christopher Robin").

U slučaju "Pinokija" sve je još upadljivije, budući da je od 1911. do danas snimljeno 34 filma o drvenoj marioneti, koja želi da postane pravi dečak.

Mračna Netfliksova priča o fašizmu

Ipak, neke priče su toliko dobre, da su vredne toga da ih ponovo ispričate, naročito ako su prava na upotrebu određenog dela u javnom domenu.

Tako je u januaru Netfliks objavio trejler za svoju animiranu verziju koju su režirali Giljermo del Toro i Mark Gustafson.

Priča smeštena u tridsesete godine u Italiji prati drvenog lutka, koji ne uspeva da odgovori na očekivanja svog oca, a koji potom biva regrutovan u fašističke redove, zato što je delovao kao "savršen vojnik". Del Toro se držao bliže mračnom duhu originalnog dela Karla Kolodija koje više liči na Grimovu bajku, nego toplu priču o avanturi.

Glasove pozajmljuju velike zvezde, kao što su Juan Mekgregor, Kejt Blačet, Tilda Svinton, Kristof Volc, Ron Perlman i zvezda serije "Stranger Things" Fin Volfhard. 

Del Toro je "Pinokija" uporedio sa svevremenom horor pričom o Frankenštajnu dodajući da je "Pinokijeva vrlina bila neposlušnost".

"U trenutku kada se svi ponašaju kao lutke, on to ne čini. To su meni interesantne stvari. Ne želim da prepričavam istu priču, želim da je ispričam na svoj način i tako da razumem svet", rekao je on u jednom nedavnom intervjuu.

Takođe, "Pinokio" je deo njegovog ugovora sa Netfliksom, koji mu praktično omogućava da snima šta hoće, što verovatno doprinosi tome da projekat oseća ličnije.

Dizni računa na nostalgičare

Samo nekoliko meseci nakon što je taj striming servis objavio svoj trejler, Dizni je objavio svoj. Njihov Pinokio je igrani rimejk u režiji Roberta Zemekisa, kog znamo po hitovima kao što su "Povratak u budućnost" i "Forest Gamp", a u njemu Đepeta igra Tom Henks.

Za razliku od košmarnog Netfliksovog "Pinokija", Diznijeva verzija je nešto vedrija. Oni se služe nostalgijom da osvoje rat striminga, ali njihovi potezi postaju zamorni, budući da su već više puta igrali na istu kartu. Primer su rimejkovi "Dambo", "Pepeljuga", "Lepotica i zver" i nešto bolje dočekani "Aladin" i "Mulan", ali se sada oslanjaju i na Zemekisa.

Kao što se može videti iz opisa oba trejlera, filmovi su potpuno različiti u tonu, a Euronews piše da uprkos tome što se "Pinokio" povezuje s Diznijem zbog njihovog animiranog filma iz 1940, Netfliks ima mnogo intrigantniju premisu.

Imajući u vidu neobične svetove koje je Giljermo del Toro osmislio tokom svoje karijere - od "Đavolje kičme" do "Panovog lavirinta" i "Oblika vode" - šanse da će zadiviti publiku su na njegovoj strani.

Ipak, izvesno je i da će različite verzije rezonovati sa različitim gledaocima, pa će oni koji teže zoni komfora naginjati Diznijevoj verziji, a oni koji su u potrazi za prikrivenom nelagodom koja vreba iz srca svih bajki, težiti Netfliksu.

Više o tome kako trka za pretplatnicima utiče na kvalitet sadržaja možete pročitati u odvojenom tekstu.

Diznijevog "Pinokija" moći ćemo da gledamo od 8. septembra na Dizni Plusu, a Netfliksovog u decembru.

Komentari (0)

Kultura