Aktuelno iz kulture

Sastanak premijerke sa predstavnicima "Boška Buhe": "Pozorište se neće seliti sa Trga Republike"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

17:28

Sastanak premijerke sa predstavnicima "Boška Buhe": "Pozorište se neće seliti sa Trga Republike"
Sastanak premijerke sa predstavnicima "Boška Buhe": "Pozorište se neće seliti sa Trga Republike" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Pozorište "Boško Buha" neće biti zatvoreno i da se neće seliti sa Trga Republike. "Mogu samo da dobiju dodatnu scenu, ako im odgovara scena na Savskom trgu. Ako ne, naći ćemo nešto drugo", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Prethodno je upravnik tog teatra Igor Bojović potvrdio za Euronews Srbija da im je premijerka rekla da će problem biti rešen.

Brnabić je rekla da je tokom popodneva "imala dobar sastanak" sa predstavnicima Grada Beograda, uprave "Boška Buhe", glumačke ekipe, sa katastrom, a u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković.

"Mislim da smo se razjasnili i uspeli da otklonimo neke nesporazume, koje smo imali, a na prvom mestu napravili mediji i ljudi koji koriste apsolutno i neselektivno svaku priliku da politički napadnu vlast", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, zaključak današnjeg sastanka je da će "u najkraćem roku rešiti ovaj imovinsko-pravni problem", na jedan od dva načina.

Prvi način je, i danas je počelo da se radi na njemu, "da se uradi ponovo predmet čitave zgrade, da se tačno utvrde celine i na osnovu njih utvrdi da predmetno društvo Rubin, 'Butik jedan',  nema tih 229,77 kvadrata u okviru foajea, već da je to neki potpuno drugi deo zgrade i da se to upiše u katastar". 

"Ili opcija dva,  ukoliko je to nemoguće ili traje suviše dugo, da potpišemo saglasnost da Grad menja tih 200 i kusur kvadrata za nekih drugih 200 i kusur u okviru te zgrade, da potpuno pravno očistimo imovinu pozorišta, da se potvrdi na Skupštini grada i onda imovinski rešimo", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, "još jedna scena na Savskom trgu je ponuđena kao dodatna scena". "To ćemo rešiti u nekoliko narednih dana. Dala sam lične garancije", naglasila je premijerka. 

Bojović: Premijerka obećala da će lično da se založi za rešavanje problema

Upravnik "Boška Buhe" Igor Bojović je naveo za Euronews Srbija da im je premijerka Brnabić rekla da će lično da se zauzme za rešavanje njihovog problema.  Naveo je da im je premijerka obećala da će ostati u zgradi na Trgu Republike. 

Kako je naveo Bojović, premijerka im je rekla da je bilo problema u komunikaciji s gradom i sekretartijatima i da toga više neće biti.

Upitan kako je tekao sastanak sa premijerkom, Bojović je rekao da je ona vrlo agilno pristupila rešavanju problema i da je razogavarala sa svima o tome. Rekao je da im je ona rekla da će problem biti rešen. 

"Time pokazuje da je ova vlada naklonjena pozorištu Boško Buha", rekao je Bojović za Euronews Srbija.

Ana brnabić je na konferenciji rekla da nije istina da grad hoće da zatvori pozorište. Prema njenim rečima, pozorište je u maju 2000. godine kupilo ugostiteljsko preduzeće "Stari grad" od Republičke direkcije za imovinu, da bi 2009. "Stari grad" zaključio kupoprodajni ugovor sa Rubinom.

Kako je navela, u ugovoru iz 2009. stoji da je kupljen poslovni prostor od 229,77 kvadratnih metara "ne precizirajući gde se nalazi u okviru zgrade". 

"Sve je završeno 2009. godine u aprilu. 2017.  je katastar na osnovu presude Privrednog suda i Privredno apelacionog suda izvršio upis Rubina kao suvlasnika, na osnovu kupoprodajnog ugovora iz 2009. godine", rekla je Brnabić. 

Prema njenim rečima, prostor sale pozorišta apsolutno "nikada nije bio predmet privatizacije i nije uknjižen na bilo kog drugog osim Grada Beograda". Brnabić je dodala da je vlast Srpske napredne stranke učinila da zaštiti "Boška Buhu", reše problem i završe njegovu rekonstrukciju.

Kako je došlo do problema?

Podsećamo, članovi ansambla Pozorišta "Boško Buha" od 2014. godine su "podstanari" Ustanove kulture "Vuk" zbog najavljene rekonstrukcije enterijera, a njihovo "stambeno pitanje" je nerešno jer imovinsko-pravni status prostora u palati "Reuniona" u kom se pozorište nalazilo od 1950. nije najjasniji.

Zbog toga se ansambl pozorišta nedavno okupio kako bi poručio javnosti da ne pristaju na potpuno preseljenje u nekadašnju zgradu Pošte na Savskom trgu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Stav kolektiva pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine", pročitala je glumica Boba Latinović novinarima u prisustvu zaposlenih.

"Pozorište traži da se u najkraćem roku, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekostrukcije. Ukoliko se to ne dogodi, bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake", naveli su zaposleni.

Iz "Boška Buhe" su podsetili da rekonstrukciju koči problem nastao 2017. godine kada je u katastru izvršeno uknjiženje prostora foajea i sale pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, a vlasništvo je kasnije preneto na preduzeće "Butik" (Boutique 1) iz Kruševca.

"Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo", naveli su iz "Boška Buhe".  

Šta su rekli iz grada?

Gradska sekretarka za kulturu Nataša MIhailović Vacić je navela za Euronews Srbija da je na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima pozorišta "Boško Buha" ponovila stav gradonačelnika da Grad Beograd podržava svaku odluku koju zaposleni pozorišta donesu u vezi sa ostankom i rekonstrukcijom zgrade na Trgu Republike, odnosno preseljenjem.

"Narednih dana gradonačelnik će se lično baviti višegodišnjim problemom pozorišta 'Bosko Buha', kako bi se pronašlo rešenje u što je moguće kraćem roku, budući da do sada nije imao informacije u vezi sa tim", navela je ona. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Beograda Vladimir Pajić zakazao je sednicu Saveta za 28. mart sa dve tačke dnevnog reda - jedna se tiče situacije u pozorištu Boško Buha, a druga se odnosi na stanje zaštite kulturnog nasleđa.

On je rekao da je pozvao da sednici prisustvuje rukovodstvo, kao i članovi Upravnog odbora pozorišta Boško Buha, te "reprezentativne članove kolektiva".

Komentari (0)

Kultura