Aktuelno iz kulture

Zoran Kostić Cane i Goran Bare najavili potencijalnu saradnju: "Neophodno je da muzičari budu solidarni"

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

14:44

Zoran Kostić Cane i Goran Bare najavili potencijalnu saradnju: "Neophodno je da muzičari budu solidarni"
Zoran Kostić Cane i Goran Bare najavili potencijalnu saradnju: "Neophodno je da muzičari budu solidarni" - Copyright Prinstscreen YouTube/Телевизија Храм, Croatia Records

veličina teksta

Aa Aa

Rok pevači Zoran Kostić Cane i Goran Bare učestvovali su na panelu "Ugasi se ili sini" muzičke konferencije "Kontakt 2023" namenjene profesionalcima u toj oblasti koja je otvorena juče i traje do 25. marta.

Kostić je rekao da su njegovi Partibrejkers prvi album objavili nakon dugog čekanja, jer su u muzičkoj industriji Jugoslavije osamdesetih bili "13. prase, poslednja rupa na svirali".

Nakon uticajnog albuma "Partibrejkers" (1985), veliki zagrebački Jugoton im je rekao "ćao, doviđenja", a sledeći "Partibrejkers II" (1988) je izašao za manju kuću Jugodisk, pošto su prethodno "svi odbili drugu ploču".

Tanjug/Rade Prelić

 

"Sve smo sami plaćali uvek. Nikad nismo imali sponzore. Ni danas nemamo sponzore", naglasio je Kostić.

Bare je rekao da ni njega neće niko od sponzora, i da je jedino svojevremeno od jednog kicoša dobio "džabalesku cvikere David Beckham", pošto je počeo da gubi vid.

"Oni (Partibrejkers) su nas pogurali, otvorili su svima vrata", istakao je Bare.

Prema njegovim rečima, Majke niko nije primećivao dok nisu pobedili na festivalu "Novi rok" u Sloveniji, gde je glavna zvezda bio Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme.

Kostić je podsetio da u pogledu prijema ni Partibrejkers nisu bili "u prvom delenju - bilo je (Prljavo) kazalište i Aerodrom".

Kostić je istakao da je postojala solidarnost i ljubav prema rokenrolu, kao kada su, u vreme ratova i sankcija, 1994. godine Partibrejkers svirali u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji sa Majkama, Kojotima i Res nuliusom.

"Bila je velika hrabrost da sviraš sa Srbima. Bilo je lepo i nezaboravljivo. Hvala ti", rekao je Kostić frontmenu Majki.

Tanjug/Rade Prelić

 

Govoreći o kompromisima sa kojima se bendovi suočavaju tokom karijere, Kostić je rekao da ne treba ići preko integriteta.

"Mladi! Pamet u glavu i maštu u srce", poručio je Kostić. 

Bare je istakao da ga je Kostić "više naučio nego Jan Kurtis i svetski poznati momci".

"Mame mi, ti si meni prvi bend koji je svirao na mom jeziku ono o čemu ja razmišljam", rekao je Bare.

Kada se pojavila prva demo kaseta Majki, Antonijević ih je prvi od Partibrejkersa čuo i Kostić kaže da su videli da - "to je to".

"Moraš da budeš svoj, ponosan. Samo istina. Pa nek nam sude oni koji ništa ne nude", rekao je Kostić.

Muzičar je dodao da su sve njegove pesme "napisane unapred, traju u savršenoj nesavršenosti".

"Dok su drugi pevali o ne znam čemu, zezanje, ribe, zabava, eskapizam, mi smo rovarili po svojoj unutrašnjosti", rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na Kuzmićevo pitanje da li je u radnom odnosu sa muzikom, Kostić je odgovorio: "Ne, ja sam u ljubavnom".

Upitan kako muzičari treba da zaštite profesionalna svoja prava, Kostić je pomenuo strukovna udruženja, ali je dodao da pored toga treba "u se i u svoje kljuse", i da je "stvar u sreći i dobrim ljudima koji će da ti pomognu". 

"Mi smo se,  dok su ratovali naši narodi, mirno sastajali u Ljubljani", dodao je Bare. "Možda ćemo Goran i ja napraviti jedan duet", otkrio je Kostić.

Komentari (0)

Kultura