Aktuelno iz kulture

Aj Vejvej rekonstruisao Moneove "Lokvanje" od Lego kockica: Atrakcija duga petnaest metara u više od dvadeset boja

Komentari

Autor: CNN

29/03/2023

-

07:14

Aj Vejvej rekonstruisao Moneove "Lokvanje" od Lego kockica: Atrakcija duga petnaest metara u više od dvadeset boja
Aj Vejvej rekonstruisao Moneove "Lokvanje" od Lego kockica: Atrakcija duga petnaest metara u više od dvadeset boja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski umetnik Aj Vejvej 7. aprila će otvoriti veliku izložbu u Muzeju dizajna u Londonu pod nazivom "Ai Weiwei: Making Sense", gde će posetioci, između ostalog, moći da vide njegovo spektakularno delo "Lokvanji #1" napravljeno od Lego kockica.

Reč je o reprodukciji čuvenog Moneovog triptiha "Lokvanji" dugačkoj 15 metara i sačinjenoj je od čak 650.000 Lego kockica u 22 boje.

profimedia

 

"U fokusu ove izložbe je vrlo specifični koncept - dizajn. Morao sam da smislim kako da iskoristim prostor muzeja kao celinu. Izložba pruža bogato iskustvo onoga što dizajn jeste i njegovog odnosa sa našom prošlošću i situacijom u kojoj se trenutno nalazimo", rekao je umetnik, prenosi CNN.

Vejvej je odabrao Lego kockice kako bi Moneove poteze četkicom zamenio jezik industrijskih delova i boja. Kockice koje podsećaju na piksele upućuju da su savremene digitalne tehnologije u središtu modernog života.

profimedia

 

Takođe, kockice ugrađene u ovo umetničko delo donirali su ljudi iz celog sveta.

Vejvej je počeo da koristi Lego kocke u svojim instalacijama dok je bio u kućnom pritvoru u Kini 2014. tražeći način da stvara dela, koja bi mogla da reprodukuju njegovi saradnici u inostranstvu.

"Lego mi je omogućio da osmislim jasan dizajn, koji će konstruktor ispratiti. Digitalno je precizan, tako da ni po čemu nije različit od takozvanog originala. Lego uništava ideju originalnosti, što se meni dopada. Uvek su mi se sviđala umetnička dela koja ne moraju da prave sami umetnici.

profimedia

 

Samo ideja potiče od umetnika. Što je rad lakše napraviti, to je on bolji. Mislim da Lego nije ni po čemu drugačiji od Rembrantovih i Van Gogovih slika. Da su danas živi, obožavali bi da se igraju Lego kockama", rekao je Vejvej svojevremeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura