Aktuelno iz kulture

Užice "rezervisalo" titulu Prestonice kulture Srbije 2024: Vlada za program izdvaja 300 miliona dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2023

-

14:49

Užice "rezervisalo" titulu Prestonice kulture Srbije 2024: Vlada za program izdvaja 300 miliona dinara
Užice "rezervisalo" titulu Prestonice kulture Srbije 2024: Vlada za program izdvaja 300 miliona dinara - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Dragan Karadarević

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je Ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2024. sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević. Užice će tako, posle Čačka, naredne godine postati druga nacionalna prestonica kulture, a tu titulu grad je osvojio u konkurenciji 12 gradova i opština prijavljenih na konkurs.

Gojković je navela da "Užice nije bežalo od sebe" već je u programu za Nacionalnu prestonicu kulture za 2024. godinu na najbolji mogući način napravljen spoj tradicije ovog kraja i celog regiona, a sa idejom praćenja modernih tendencija u kulturi. Ministarka je podsetila da je izbor prestonice kulture jedan od najvažnijih programa i projekata Ministarstva koji se sprovodi po uzoru na evropsku prestonicu kulture i njihov program i da je Grad Novi Sad dobio ovu prestižnu titulu za prošlu godinu.

"Pored toga, ovim projektom želeli smo i na delu da potvrdimo ciljeve koje je zacrtala Vlada Srbije u pogledu decentralizacije", rekla je Gojković.

Navela je da je prvi grad koji je izabran za Nacionalnu prestonicu kulture Čačak i da je samo otvaranje programa bilo spektakularno i ohrabrilo sve druge gradove, te da veruje da će Užičani naredne godine podići lestvicu više.

"Nama je cilj da svake godine grad koji izaberemo podigne jednu stepenicu više u smislu razvoja kulture", istakla je Gojković.

"Nema razloga da Užice ne dobije jednaku pomoć kao Čačak"

Ona je dodala da će država finansijski pomoći pripreme Grada Užica za Nacionalnu prestonicu kulture 2024. godine sa 125 miliona dinara ove godine. Dodala je da će pomoć i naredne godine iznositi bar toliko, ili nešto više, a kako je za Čačak opredeljeno 300 miliona dinara, nema razloga da Užice ne dobije jednaku pomoć.

Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatković

Ministarka kulture u poseti Narodnom muzeju u Užicu

Grad Užice će, kako je dodala, takođe izdvojiti značajna sredstva kako bi ispunili sve zacrtane ciljeve iz programa.

Gojković je rekla da joj se naročito svidelo to što je upravo "svetlost" izabrana kao moto projekta Nacionalne prestonice kulture -Užica jer je upravo u ovom kraju pokrenuta prva hidrocentrala u Evropi i druga u svetu zasnovana na izumima našeg velikog naučnika Nikole Tesle, pa će jedan od važnih segmenata programa biti posvećen upravo ovom naučniku.

"Užice ima i jednog oskarovca i nije samo spoj tradicionalnog, o čemu se najčešće razmišlja i verujem da će ovaj grad otkriti mnogo toga novog građanima i turistima koji dođu", rekla je Gojković.

Ukazala je da je posebno je važno to što će značajna pažnja biti posvećena infrastrukturnim projektima, i da je najviše raduje to što će deca dobiti svoje mesto - Kulturni centar, kao i što će biti otvoren Muzej keramike.

Ona je čestitala Užičanima ovu prestižnu titulu uz želju da Nacionalna prestonica kulture 2024. prevaziđe očekivanja svih kulturnih radnika, kulturnih poslenika i publike i posetilaca iz zemlje i inostranstva.

"Ubeđena sam da će to biti veliki podsticaj ne samo za one koji se bave kulturom, nego da će biti podsticaj i za ekonomiju jer na ovaj način spajamo nešto od čega Srbija mnogo očekuje i u šta mnogo ulaže, a mi ćemo kulturu i turizam spojiti u kulturni turizam kao jedan od najvažnijih trendova, a u cilju da privučemo što više stranih i domaćih turista i ljubitelja kulture", zaključila je Gojković.

"Velika čast i velika odgovornost"

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da je danas potpisani Ugovor od velikog značaja za Grad i da praktično već sada mogu da počnu sa realizacijom projekta "Grad Užice - prestonica kulture Srbije 2024. godine".

Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatković

 

"S jedne strane, titula prestonice kulture je zaista sjajna, ali sa druge strane to je naša velika odgovornost da realizujemo sve one brojne aktivnosti koje smo planirali. U okviru projekta Prestonica kulture realizovaćemo sledeće infrastrukturne projekte: rekonstrukcija velikog starog gradskog Kulturnog centra, potom ćemo raditi Dečji kulturni centar, Galeriju keramike. Biće rekonstruisana kuća akademskog slikara Mihaila Milovanovića, a biće urađen projekat rekonstrukcije Gradskog trga u Užicu. Osim toga otvorićemo i legat akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci. Deo projekta će biti realizovan i na Mokroj Gori. Takođe ćemo realizovati i sve naše druge aktivnosti koje su predviđene ovim projektom, a jedna od njih je, između ostalih i fizička dostupnost svih ustanova kulture osobama sa invaliditetom", rekla je gradonačelnica.

Ona je precizirala da je to deo infrastrukturnih projekata koji će biti realizovani tokom ove i sledeće godine.

"Grad Užice jeste grad kulture i temelji se upravo na našim kulturnim institucijama, manifestacijama, festivalima po kojima smo poznati ne samo ovde u Srbiji nego i van granica naše zemlje", rekla je gradonačelnica.

Ona je dodala da je cilj da se obogati kulturni prostor, odnosno uvedu novi sadržaji i programi kulturnih ustanova.

"Kultura jeste mesto susreta različitosti, ali kultura je i najveće bogatstvo svakog čoveka, mesta, grada i države i verujem da ćemo uspeti da odgovorimo na sve izazove koje nosi ovaj važan projekat", poručila je gradonačelnica.

Komentari (0)

Kultura