Novosti

Jedinstvena turistička atrakcija: Užice će dobiti viseći most koji će spajati Zlatiborski put i srednjevekovnu tvrđavu

Komentari

Autor: Rina

20/11/2021

-

14:37

Jedinstvena turistička atrakcija: Užice će dobiti viseći most koji će spajati Zlatiborski put i srednjevekovnu tvrđavu
Jedinstvena turistička atrakcija: Užice će dobiti viseći most koji će spajati Zlatiborski put i srednjevekovnu tvrđavu - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Grad na Đetinji dobiće jedinstvenu turističku atrakciju, koja će Užice visoko pozicionirati na mapi posetilaca. U toku su radovi na geotehničkim i geomehaničkim ispitivanjima koji su nephodni za izradu projekta za budući viseći most koji treba da poveže Zlatiborski put i užičku srednjevekovnu tvrđavu.

Biće dugačak 105 metara i širok tri metra, a most svakako treba da ispuni sve neophodne uslove u pogledu bezbednosti i sigurnosti.

"U okviru trenutnih radova biće izvršena bušenja i sa jedne i sa druge strane Starog grada, na strani vidikovca i Starog grada, dve bušotine u dubini 25m i 163m koje će omogućiti stručnjacima Rudarsko-Geološkog faktulteta da odrade svoj deo posla. Nadamo se da ćemo sledeće godine kompletirati dokumentaciju i krenuti u realizaciju. Predviđeno je da se urade pristupne staze posle mosta, osvetljenje, studija opravdanosti, sva dokumenta koja su neophodna kako bi se kompletirao projekat budućeg mosta", rekao je Nikola Maksimović direktor JP "Užice razvoj".

RINA

 

Predviđeno je da to bude pešački most, koji će povezivati Stari grad i vidikovac, koji će imati ogradu, osiguranje, pešačku stazu i sa Starog grada i sa dela vidikovca. Urađen je i planski dokument koji predviđa parkiranje 4 autobusa i više od 30 automobila. Projekat se finansira od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa 10 miliona i Grad Užice sa 5 miliona dinara.

Obilazeći radove zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović podsetio je da je do sada u Užički Stari grad uloženo oko 70 miliona dinara.

"Od resornog ministarstva dobili smo 45 miliona dinara, Grad je uložio 16 miliona dinara i od ambasade SAD smo dobili 8 miliona dinara. Urađena je kompletna rekonstrukcija-konzervacija svih zidina, donjeg, srednjeg i gornjeg dela, završili smo dva sprata kule. U toku je izrada novih projekata, radimo projekat za vodenu kulu i za još jedan vidikovac koji će biti gotovi do kraja godine. Iako još uvek nije dostupan za posetioce, zbog velikog interesovanja razmatramo mogućnost da Stari grad vikendom otvorimo kako bi sugrađani mogli da dođu da vide šta je to urađeno", rekao je Stojadinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja