Aktuelno iz kulture

Nekadašnji član grupe Daft Punk otkrio zašto je došlo do razlaza: "Poslednja stvar koja bih želeo da budem je - robot"

Komentari

Autor: BBC

05/04/2023

-

07:14

Nekadašnji član grupe Daft Punk otkrio zašto je došlo do razlaza: "Poslednja stvar koja bih želeo da budem je - robot"
Daft Pank - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji član grupe Daft Punk Tomas Bengalter objasnio je zašto je jedan od najpoznatijih sastava odlučio da stavi tačku na dalju saradnju. Muzičar, koji je sa Gajom Manuelom de Homem-Kristom bio deo čuvenog dua, za BBC je ispričao da je želeo da se distancira od elektronskog zvuka.

"Daft Punk je bio projekat koji je zamaglio liniju između stvarnosti i fikcije tim robotskim likovima. Bilo je veoma važno da Gaj-Manuel i ja ne pokvarimo taj narativ. Ja volim tehnologiju kao alatku, ali sam nekako užasnut prirodom odnosa između mašina i nas. Sada kad je priča završena, zanimljivo je da otkrivam delove kreativnog procesa koji je u velikoj meri ljudski, a ne na bilo koji način algoritamski", ispričao je Bengalter.

profimedia

Tomas Bengalter

On je takođe izrazio zabrinutost zbog uspona veštačke inteligencije i pretnje koju predstavlja po kreativnu industriju.

"U Daft Punk-u želeli smo da koristimo mašine da izrazimo nešto ekstremno dirljivo, što mašine ne mogu da osete, ali ljudi mogu. Uvek smo bili na strani čovečanstva, a ne na strani tehnologije. Ma koliko voleo ovog lika, poslednja stvar koja bih želeo da budem u svetu u kom živimo 2023. godine je - robot", rekao je Bengalter.

On i njegov kolega De Homem-Kristo rastali su se 2021. godine, a nakon toga, Bengalter je najavio svoj prvi solo album - "Mythologies" - u gotovo dve decenije. 

Reč je o muzici koja je prvobitno osmišljena za balet i izvedena u Velikom teatru u Bordou prošlog jula, dok će album biti premijerno predstavljen u petak 7. aprila. Dva singla - "L'Accouchement" i "Le Minotaure" - već su objavljena. 

Bengalter je ispričao da je poželeo da radi na ovom projektu, jer su i njegova majka i tetka bile igračice, dok je njegov ujak bio koreograf.

"Majka mi je umrla pre oko 20 godina, a povratak u taj svet je povezan sa jednim periodom mog života. To dodaje nostalgiju, ali u isto vreme, to je nova avantura. Takođe, svidela mi se ideja da stvaram muziku bez pojačala, koja nije zahtevala bilo kakvu struju. Bili smo tu samo ja i notni papir", rekao je nekadašnji član grupe Daft Punk.

Inače, sledeće godine trebalo bi da se na policama knjižara nađe i knjiga o toj grupi pod nazivom "After Daft", za koju su svoje viđenje uticaja njihove muzike na savremenu scenu dali, između ostalih, članovi sastava Franz Ferdinand, CSS, Disclosure, Porter Robinson i mnogi drugi.

Komentari (0)

Kultura