Aktuelno iz kulture

Glumac Aleksandar Jovanović o predstavi "Idiot": Svi su nas već osudili na debakl, jer je to Dostojevski

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

10:06

Glumac Aleksandar Jovanović o predstavi "Idiot": Svi su nas već osudili na debakl, jer je to Dostojevski
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Aleksandar Jovanović igra u predstavi "Idiot" prema istoimenoj knjizi Fjodora Dostojevskog na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Jovanović je rekao da su mnogi negodovali zato što su se usudili da se late "Idiota", iako je predstavu postavljao iskusni reditelj Ivica Buljan, a dramatizaciju Vladimir Tabašević.

"To je prva teskoba na koju smo naišli jer smo u startu bili osuđeni da će biti debakl,  jer je to Dostojevski", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, to je sve malo obeshrabrilo osim Buljana kome je "to bilo zeleno svetlo da će biti strava".

Sa Buljanom nije klasičan proces čitanje teksta i podela uloga već se analizira podrobno i glumac je već nakon rada za stolom spreman da zaigra pred publikom, istakao je Jovanović. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ivica vas toliko uputi u materiju, toliko je širok i inteligentan, toliko vas voli, da se osećate bezbedno da možete da se igrate, da imate pravo da progrešite i iz tih grešaka mogu nastati najlepše glumačke stvari", ocenio je glumac.

Jovanović je rekao da je siguran da generala Ivolgina u "Idiotu" niko nije zamišljao da ga igra glumac od 33 godina i da ga igra na takav naćin.

"Uplašio sam se užasno jer je komplaksan lik, star, ima toliko slojeva a malo prostora da to pokaže. Ivica je rekao: 'Uopšte se ne plašim da ti to nećeš moći. Samo se igraj i biće sve okej", rekao je glumac. 

Prema njegovim rečima, publika veruje u suštinu,  u priču, problem kog taj čovek ima, "i to je lepota kod Dostojevskog što se identifikujemo sa sudbinama ljudi".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Jovanović je ocenio da je njegov general "veliko dete koje se igra, sve vreme laže da bi se zaštitio jer je doživeo nepravdu".

"Naučio je da se bori sa svetom tako što je sve shvatio kao igru. Da ne bi bio povređen i da se ne bi obesio sutradan", naveo je glumac.

Jovanović ističe da je srećan što se pridružio seriji "Koža" scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića jer "stvarno dere kožu po pitanju emocija teksta i koja pitanja postavlja".

"Dobio sam priliku da igram sa odličnom ekipom, prvi put dramsku ulogu i mislim da će biti višnjica na šlagu trilogije sa 'Mesom' i 'Kostima'", istakao je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura