Aktuelno iz kulture

Srpski film "Da li ste videli ovu ženu" prikazan u Njujorku, Marina Abramović i Čarli Kaufman na premijeri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2023

-

10:03

Srpski film "Da li ste videli ovu ženu" prikazan u Njujorku, Marina Abramović i Čarli Kaufman na premijeri
Matija Gluščević, Marina Abramović i Dušan Zorić - Copyright Čarna Vučinić

veličina teksta

Aa Aa

Američka premijera filma "Da li ste videli ovu ženu" autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića održana je na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku.

Srpsko ostvarenje prikazano je u Muzeju moderne umetnosti MoMA i u prostoru Walter Reade Theater (Lincoln Center), a premijeri filma prisustvovali su Marina Abramović i oskarovac Čarli Kaufman (Charlie Kaufman) scenarista filmova "Being John Malkovich", "Večni sjaj blistavog uma" i "I’m Thinking of Ending Things".

Čarna Vučinić

 

Nastao kao zajednički projekat muzeja MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra, festival New Directors/New Films pokrenut je sa idejom da prikaže filmove autora u usponu, a svoja debitantska ostvarenja u Njujorku su tokom godina prikazivali Pedro Almodovar, Spajk Li, Giljermo del Toro, Luka Gvadanjino, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Agnješka Holand...

Producentkinja filma Čarna Vučinić je, uoči američke premijere, rekla da je velika čast što se jedan srpski film našao u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta. 

Čarna Vučinić

 

“Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi”, naglasila je producentkinja.

Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" na 28. Festivalu autorskog filma.

"Da li ste videli ovu ženu“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Plakat/Promo

 

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. 

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura