Aktuelno iz kulture

Nova Netfliksova serija o Kleopatri na udaru kritika zbog "falsifikovanja činjenica": Oglasio se i Zahi Havas

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

11:15

Nova Netfliksova serija o Kleopatri na udaru kritika zbog "falsifikovanja činjenica": Oglasio se i Zahi Havas
Prinskrin/Youtube/Netflix - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Nova Netfliksova dokumentarna serija "Kraljica Kleopatra" našla se na udaru kritika, zato što je u njoj čuvena vladarka drevnog Egipta predstavljena kao crnkinja. 

Brojni istoričari su se oglasili tim povodom i ukazali na to da je Kleopatra imala svetliji ten, kao i ostatak Egipćana tog vremena, a bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas autore serije osudio je zbog "falsifikovanja činjenica".

"Ovo je potpuni falsifikat", izjavio je Havas za Egypt Independent.

On je dodao da se poslednjih godina pojavio trend, koji predvode Afroamerikanci koji tvrde da je egipatska civilizacija crnačkog porekla. Čuveni arheolog je naglasio da su takve tvrdnje potpuno netačne.

"Crna civilizacija nema nikakve veze sa egipatskom civilizacijom", poručio je Havas, ističući da crnačka civilizacija nije vladala Egiptom osim u 25. dinastiji tokom ere Kuša, odnosno na kraju staroegipatske civilizacije.

Havas je istakao da egipatski hramovi sadrže crteže egipatskih kraljeva koji se bore protiv neprijatelja koji su prikazani, kako je naveo, kao afrički, nubijski, libijski ili azijski. Svi se oni, dodao je, veoma se razlikuju po etničkoj pripadnosti od egipatskih kraljeva.

"Netfliks pokušava da izazove zabunu da bi širio lažne informacije da je poreklo egipatske civilizacije crnačko", nastavio je Havas i pozvao da se zauzme stav protiv Netfliks platforme.

Netfliks je u četvrtak objavio trejler za dokumentarni film "Kraljica Kleopatra", u kom je naratorka Džejda Pinket Smit. 

Film će zvanično početi da se prikazuje na platformi 10. maja, gde će tamnoputa glumica Adel Džejms igrati ulogu kraljice.

Kraljica Kleopatra, poslednja vladarka dinastije Ptolomeja, rođena je 69. pre Hrista, a umrla je 30. pre Hrista u Aleksandriji. 

Komentari (0)

Kultura