Istorija

"Najvažnije arheološko otkriće 21. veka": Arheolozi veruju da su na pragu pronalaska grobnice kraljice Kleopatre

Komentari

Autor: ArtNet

08/11/2022

-

10:32

"Najvažnije arheološko otkriće 21. veka": Arheolozi veruju da su na pragu pronalaska grobnice kraljice Kleopatre
"Najvažnije arheološko otkriće 21. veka": Arheolozi veruju da su na pragu pronalaska grobnice kraljice Kleopatre - Copyright Ministarstvo turizma Egipta

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su otkrili tunel prosečen u steni ispod drevnog egipatskog Taposiris Magna hrama, za koji veruju da bi mogao da vodi do izgubljene grobnice Kleopatre, poslednje vladarke Egipta iz ptolemejske epohe od 51. do 30. godine pre nove ere.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je otkriće prošle nedelje opisujući tunel dugačak 1.300 metara pronađen na dubini od 13 metara ispod zemlje kao "geometrijsko čudo". Sličan je Eupalinovom tunelu sa ostrva Samosa, koji se smatra arhitektonskim čudom starog sveta.

Iskopavanje je predvodila arheološkinja Kejtlin Martinez sa Univerziteta Sao Domingo, piše ArtNet.

Ministarstvo turizma Egipta

 

Prema istorijskim beleškama, Kleopatra je izvršila samoubistvo istovremeno kada je i njen muž, rimski general Marko Antonije, a veruje se da su sahranjeni zajedno.

Martinez je doputovala u Egipat u potrazi za grobnicom drevne kraljice pre dvadesetak godina i nakon dugog istraživanja veruje da je Taposiris Magna, hram nadomak današnje Aleksandrije posvećen Ozirisu, bogu mrtvih, najverovatnije mesto na kom Kleopatra počiva.

Ona je uspela da nagovori glavnog egipatskog arheologa Zahija Havasa, tadašnjeg ministra antikviteta da joj dozvoli da dva meseca sprovodi istraživanja na tom mestu. Međutim, dobila je i mnogo više od toga. Radovi su trajali od 2004. godine, a novo otkriće predstavlja najsigurniji dokaz do danas da je Martinez na pravom tragu.

Ministarstvo turizma Egipta

 

"Ovo je savršeno mesto za Kleopatrinu grobnicu. Ako postoji jedan procenat šanse da je poslednja kraljica Egipta sahranjena ovde, moja je dužnost da je potražim. Ako otkrijemo grobnicu, to će biti najvažnije otkriće 21. veka. Ako je ne otkrijemo, već smo pronašli važne stvari unutar i izvan hrama", rekla je Martinez za blog Heritage Key.

Do sada su pronađene dve mumije sa zlatnim jezicima i groblje sa mumijama sahranjivanim u grčko-rimskom stilu okrenute prema hramu. Takođe, otkrivena je i mala bista za koju se veruje da predstavlja Kleopatru i 22 novčića sa njenim likom.

Ministarstvo turizma Egipta

 

Pored tunela, pronađene su i dve statue od alabastera iz ptolemejske ere, od kojih je jedna sfinga, kao i keramičke posude i ćupovi. Deo tunela je pod vodom, možda zbog toga što su ovaj deo Afrike početkom nove ere zadesili zemljotresi, koji su na kraju možda doveli i do propadanja Taposirisa Magna.

profimedia

Tutankamonova grobnica

Zanimljivo je da je pre tačno sto godina otkrivena i grobnica kralja Tutankamona, jedna od najbolje očuvanih koje su do sada pronađene u Egiptu, koja je i danas predmet proučavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin