Istorija

Sto godina od otkrića Tutankamonove grobnice: Blago mladog kralja i dalje fascinira svet (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews

07/11/2022

-

21:17

Sto godina od otkrića Tutankamonove grobnice: Blago mladog kralja i dalje fascinira svet (FOTO)
Tanjug/AP/Amr Nabil - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je sto godina otkako su arheolozi pronašli grobnicu kralja Tutankamona u egipatskoj Dolini kraljeva. Iako za života nije ostavio dubok trag u svojoj zemlji, vekovima nakon svoje smrti, mladi faraon postaće jedna od najpoznatijih ličnosti starog sveta čije blago sa kojim je sahranjen i dalje fascinira svet.

Tutankamon je nasledio presto kada je imao samo devet godina, a vladao je jedva do punoletstva. Prema nekim teorijama, preminuo je nakon što je doživeo udes sa kočijama, ali je moguće i da je podlegao bolesti.

Nakon što je sahranjen uz sve počasti koje prate jednog faraona, njegova grobnica vekovima je bila zaboravljena, pre nego što će je 1922. pronaći britanski egiptolog Hauard Karter.

On je pronašao praktično netaknutu grobnicu sa četiri odvojene odaje, ispunjenu blagom, za razliku od većine ostalih grobnica kojih su se domogli pljačkaši. Zato su istraživači iz više od 5.000 neprocenjivih artefakata uspeli da otkriju mnogo toga o životu i verovanjima drevnih Egipćana. 

Među njima su zlatni nameštaji, delovi ratnih kočija, dve ogromne figure boga Anubisa i naravno očuvana mumija mladog kralja zajedno sa neprocenjivom zlatnom maskom.

Nakon otkrića Tutankamonove grobnice "egiptomanija" je zahvatila planetu, a interesantna istorija njegove zemlje postala inspiracija za nebrojena umetnička dela i filmove.

O svom otkriću lord Karter ostavio je romantičan zapis: "Ekseri su izvađeni, poklopac je podignut. Otkrivena je neverovatna scena - uredno umotana mumija mladog kralja sa zlatnom maskom tužnog, ali mirnog izraza, koja simbolizuje Ozirisa. Maska nosi osobine tog božanstva, ali lik Tutankamona - miran i lep sa istim crtama koje smo nalazili na njegovim statuama i kovčezima. Maska je lagano skliznula unazad, pa je njen pogled uprt pravo u nebesa".

Mnogi arheolozi smatraju da je grobnica imala još odaja, a samo vreme će pokazati da li je Tutankamonovo blago bilo i veće nego što se mislilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin