Istorija

Čuveni egiptolog tvrdi da je pronašao grobnicu kraljice Nefertiti

Komentari

Autor: ArtNet

19/09/2022

-

21:20

Čuveni egiptolog tvrdi da je pronašao grobnicu kraljice Nefertiti
Čuveni egiptolog tvrdi da je pronašao grobnicu kraljice Nefertiti - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su godinama bezuspešno tražili grobnicu egipatske kraljice Nefertiti, ali čuveni egiptolog Zahi Havas tvrdi da je potrazi konačno došao kraj.

Nekadašnji ministar za antikvitete i arheologiju Egipta bio je deo ekspedicije koja je oko Luksora pronašla amajlije, kakve su ranije povezivane sa Tutankamonom, ali i mumijena zapadnoj obali koje su podvrnute genetičkim ispitivanjima.

"Već smo imali DNK pripadnika 18. dinastije od Akhenatona do Amenhotepa II ili III, a sada su tu i dve neimenovane mumije obeležene sa KV21a i b". U oktobru ćemo moći da objavimo otkriće mumije Ankesenamon, Tutankamonove žene, kao i njene majke Nefertiti", rekao je Havas za Newsweek, prenosi Artnet.

AP/Amr Nabil

 

"Pronađena je i grobnica KV35 mumije desetogodišnjaka. Ako je to dete Tutankamonov brat i Akhenatonov sin, problem pronalaska grobnice Nefertiti je rešen", dodao je legendarni egiptolog.

Nefertiti je živela između 1370. i 1330. godine pre nove ere. Bila je pomajka kralju Tutankamonu i supruga faraonu Akhenatonu, koji je vladao tokom properitetnog perioda drevnog Egipta. On je uveo monoteističku religiju obožavanja solarnog diska Atona i preselio prestonicu u novi grad nazvan Akhenaton, odnosno "horizont boga Atona".

Naslednici su pokušali da izbrišu njegovo ime i nasleđe, pa je prestonica napuštena, a skulpture i slike sa njegovim likom i imenom, uključujući i mnoge tragove postojanja kraljice Nefertiti su uništeni. 

Koja je bila njena uloga u upravljanju državom i dalje je predmet spekulacija, ali Havas smatra da je nakon Akhenatona vladala Egiptom još tri godine pod imenom Smenkhara.

Ipak, mnogi sumnjaju u Havasovo potencijalno otkriće. Jedan od njih je Husein Abdel Basir, aktuelni direktor Muzeja antikviteta i biblioteke u Aleksandriji, koji je za Al-Monitor prošle godine rekao: "Pronalazak groba Nefertiti na zapadnoj obali u Luksoru moguće je samo ako su mumije Akhenatona i nje pomere iz Amarne u Luksor u kasnijim epohama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin