Aktuelno iz kulture

Pet najgorih restauracija koje su uništile istorijska umetnička dela

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/06/2022

-

07:18

Pet najgorih restauracija koje su uništile istorijska umetnička dela
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Restauracija i konzervacija važe za izuzetno važnu granu umetnosti, koja od zuba vremena štiti istorijska remek-dela. 

Međutim, dešava se da izuzetno vredne slike i skulpture dospeju u ruke ljudi koji nisu adekvatno pripremljeni za takav poduhvat, a rezultat je često nepopravljiv.

U jeku skandala oko praškog Astronomskog sata i njegovog kalendara koji je prema mišljenju jednog dela češke stručne javnosti neadekvatno restauriran, predstavljamo vam nekoliko najvećih promašaja kada je reč o takvim projektima:

"Sveti Đorđe", Crkva Svetgo Migela de Estele, Španija

Španija ima dugu istoriju loše urađenih restauracija, čija je nedavna žrtva i jedna crkva stara 750 godina u selu Kastronunjo. Tu je jedan od stanovnika odlučio da savremenim cementom zalije jedan od drevnih lukova, kako bi sprečio da se uruši. 

 

 

Međutim, veliku pažnju privukla je i obnova fresaka iz 16. veka u Crkvi Svetog Migela de Estele, gde je naročito loše prošao Sveti Đorđe.

Lokalni učitelj "restaurirao" je lice svetitelja, tako da izgleda kao da je neki od animiranih likova, a zbog toga su kažnjeni i crkva i kompanija koja je izvodila radove.

Srećom, posle tri meseca rada, umetničko delo vraćeno je u prvobitno stanje, ali po visokoj ceni od 37.000 evra.

Statua Device Marije i Isusa, Katolička crkva u Sadburiju, Ontario

Jedna kanadska crkva imala je problem sa vandalima koji su iznova i iznova skidali glavu statui Device Marije i bebe Isusa.

Kada je Hristova jednom i potpuno nestala, lokalna umetnica Heder Vajs ponudila se da je besplatno zameni. Crkva je rado pristala, jer su profesionalci ponudili cenu od oko 10.000 dolara za obnovu kipa.

 

 

Međutim, da je nekad besplatna usluga zapravo najskuplja, imala je priliku da se uveri većina korisnika interneta, gde se munjevitom brzinom širila fotografija mermerne statue, na kojoj je bebi Isusu glava napravljena od terakote. 

Pojedini su je poredili sa Lisom Simpson iz čuvene serije "Simpsonovi", zbog neobičnog izgleda krune na Hristovoj glavi, a što je još gore, na kiši je počela da se otapa.

Umetnica je tvrdila da je to svakako bilo samo privremeno rešenje, dok ne napravi pravu glavu, ali su se u međuvremenu, lopovi koji su odneli originalni komad statue, pokajali i vratili je.

Verska skulptura, Ranadoiro, Španija

Španski amateri su još jednom zadali udarac vrednim umetninama u slučaju obnove drvene skulpture, za koju se procenjuje da potiče iz 15. veka.

Parohijanka Marija Luisa Menendes imala je bolju ideju za ovo delo, želeći da ga obogati vedrim bojama.

profimedia

 

Protiv toga nije ništa imao ni lokalni sveštenik, pa se Marija dala na posao, ofarbavši skulpturu industrijskom, univerzalnom bojom, opredelivši se za neobičan kolorit.

Ona se uopšte nije pokajala zbog svoje intervencije, nego je branila svoj rad tvrdeći da je figura izgledala pomalo sumorno.

"Nisam profesonalna slikarka, ali sam oduvek volela slikanje, a statuama je bila potrebna boja. Oslikala sam ih najbolje što sam mogla, koristeći ono za šta sam mislila da su dobre boje. I komšijama se svidelo. Pitajte unaokolo i videćete", rekla je ona za El Comercio novine.

Marija je takođe "ulepšala" i jednu skulpturu Device Marije, ofarbavši joj kosu u tirkiznu boju.

Tutankamonova maska, Kairo

Greške se dešavaju i najboljima, pa tako i osoblju jednog od najposećenijih muzeja sveta - Egipatskom muzeju u Kairu. Usred radnog dana, dok su posetioci muzeja razgledali neprocenjive eksponate, jedan od zaposlenih zakačio je i otkinuo bradu na Tutankamonovoj posmrtnoj masci. 

AP/Hassan Ammar

 

Da stvar bude još gora, uspaničio se i pozvao kolege, a oni su, kako bi što pre prikrili šta se dogodilo, upotrebili prvi lepak koji im je pao šaka. 

Svi su dobili disciplinsku kaznu zbog kršenja protokola, ali su nemački konzervatori srećom uspeli da poprave masku.

"Ecce Homo", Borha, Španija

Bez sumnje najpoznatiji slučaj na ovoj listi predstavlja "restauracija" freske "Ecce Homo" koja je mnoge turiste dovela u crkvu u mestu Borha u Španiji.

 

 

Za obnovu freske odgovorna je izvesna Sesilija Himenes, koja je posvetila svoj život svetilištu Crkve milosrđa u kojoj se nalazila freska. U njoj je nalazila utehu nakon što joj je suprug preminuo i smetalo joj je što su so i vlaga u vazduhu doveli do ljuštenja boje.

Svešenik joj je dozvolio da popravi fresku, što je ona redovno po malo radila, ali je 2012. godine zaključila da je slici potrebna potpuna restauracija.

"Mislila sam da znam kako to da uradim, ali boja mi je 'pobegla'", ispričala je za dokumentarac koji je snimljen o ovoj fresci.

Rezultat je opisan kao "najgora restauracija u istoriji čovečanstva", ali je zato u Borhu doveo na hiljade posetilaca. 

Komentari (0)

Kultura