Aktuelno iz kulture

Četiri zanimljive činjenice o Tutankamonovoj masci za koje verovatno niste znali

Komentari

Autor: ArtNewspaper / Euronews Srbija

11/10/2022

-

20:31

Četiri zanimljive činjenice o Tutankamonovoj masci za koje verovatno niste znali
Tanju/AP/Amr Nabil - Copyright Tanju/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpoznatijih artefakata drevnog Egipta, Tutankamonova maska, pronađena je pre sto godina u Nekropoli u Tebi u Dolini kraljeva.

Tutankamonov grob, kao i njegovu masku pronašao je engleski arheolog Hauard Karter, koji je kako ćete videti u ovom tekstu, pribegao ekstremnim merama kako bi do nje došao.

Veličanstvena posmrtna maska koja je prekrivala lice preminulog dečaka-faraona postala je simbol drevne civilizacije koja je nastanjivala sever Afrike, a do danas su je videli milioni ljudi. Predstavljamo vam neke neobične detalje o ovom drevnom artefaktu.

Pustinjsko zlato i lapis lazuli

Zlato od kog je Tutankamonova maska napravljena pre više od 3.300 godina doneto je ili iz istočne egipatske pustinje ili iz Nubije, južne oblasti te zemlje bogate rudnim resursima.

Radnici su kopali komadiće kvarcita, kako bi oslobodili majušne fragmente zlata, dok su drugi prosejavali pesak. Kada su prikupili dovoljno zlata, ono je pretopljeno u poluge i poslato zanatlijama na oblikovanje.

Lapis lazuli, plavičasta metamorfna stena od koje su napravljene obrve na masci, kao i ivice očiju, potiče iz rudnika koji se nalaze u Badakšan planinama u današnjem Avganistanu.

Kako bi došli do ovog cenjenog materijala, rudari su palili vatru uz stene, kako bi zagrejali njihovu površinu, a zatim je polivali hladnom vodom. Zbog naglog hlađenja, kamen je pucao i otkrivao modro-plavo blago.

AP/Hassan Ammar

 

Komadi su obrađivani najpre na Bliskom Istoku, a zatim preko Mesopotamije prebacivani u Egipat, najčešće među darovima vavilonskog kralja. Drugo drago kamenje upotrebljeno na masci prikupljeno je u pustinjama u dolini Nila, dok zenice napravljene od opsidijana potiču iz Etiopije.

Za koga je maska napravljena?

Nedavne analize egiptologa Nikolasa Rivsa ukazuju da je deo maske na kom se sada nalazi idealizovani portret mladog Tutankamona zapravo umetnut, najverovatnije umesto nekog starijeg lica.

Ako je to tačno, maska je originalno pripadala nekom drugom, a jedan od kandidata mogao bi da bude kralj Nefernefruaton, njegov prethodnik. Istraživače je na tu pomisao navelo otkriće da je ime ispisano na kartušima maske menjano iz "Neferfruaton" u "Tutankamon".

Pad mumije

Iako su sveštenici zaduženi za balzamovanje članova kraljevske porodice svoj posao obavljali sa dubokim poštovanjem i pažnjom, nezgode su se ipak dešavale. Tragovi na masci ukazuju da je maska padala, najverovatnije tokom ceremonije, kada su sveštenici uspravljali mumiju. 

Tome svedoče i pronađeni ostaci zlatnih traka koje se obično stavljaju oko mumije u sobi i hodnicima oko odaje u kojoj je počivao Tutankamon. 

Takođe, lešinaru koji se nalazi na vrhu maske nedostaju oči, što upućuje da se verovatno sa mumijom dogodila neka nezgoda.

Vreli noževi i parafinske lampe

Tokom sahrane Tutankamona sveštenici su sipali velike količine smole preko mumije, tako da se maska zalepila za glavu, ali i za poklopac sarkofaga.

Tanju/AP/Amr Nabil

 

Kako bi je odvojio, Karter je pribegao drastičnim merama, prvo je zajedno sa svojim timom odvojio celu Tutankamonovu glavu od tela, a onda ugrejanim noževima otapao smolu, kako bi oslobodio masku zajedno s poklopcem. 

Zatim je poklopac okrenuo naopako preko parafinskih lampi, kako bi se i maska odvojila. Ovaj postupak otopio je smolu, ali je takođe i oslabio spojeve na masci, zbog čega su neki njeni elementi otpali. 

Karter je kasnije proveo nekoliko dana vraćajući sve njene delove na svoje mesto.

Uprkos tome, o svom otkriću Tutankamonove maske ostavio je mnogo romantičniji zapis, izostavivši većinu problema koje je imao: "Ekseri su izvađeni, poklopac je podignut. Otkrivena je neverovatna scena - uredno umotana mumija mladog kralja sa zlatnom maskom tužnog, ali mirnog izraza, koja simbolizuje Ozirisa. Maska nosi osobine tog božanstva, ali lik Tutankamona - miran i lep sa istim crtama koje smo nalazili na njegovim statuama i kovčezima. Maska je lagano skliznula unazad, pa je njen pogled uprt pravo u nebesa".

Komentari (0)

Kultura