Aktuelno iz kulture

Beogradska premijera istorijskog filma "Izazov": Put u svemir za srpsku publilku

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

22:31

Beogradska premijera istorijskog filma "Izazov": Put u svemir za srpsku publilku
Beogradska premijera istorijskog filma "Izazov": Put u svemir za srpsku publilku - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ruski film “Izazov”, prvi u istoriji svetske kinematografije sniman u svemiru, imao je večeras srpsku premijeru u beogradskom Sinepleksu Galerija, u prisustvu reditelja Klima Šipenka i glumca Miloša Bikovića. 

Pre dve večerašnje projekcije, crvenim tepihom su pred brojnim novinarskim ekipama prošetali tumač glavne muške uloge Biković i Šipenko koji je sa glavnom glumicom Julijom Peresild proveo 12 dana snimajući "Izazov" na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Nakon svetske premijere filma u Moskvi 12. aprila, Šipenko je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je "Izazov" stigao u Srbiju, koju voli i u kojoj je bio mnogo puta od detinjstva. 

"Igrao sam košarku, bio sam u kampu sa Crvenom zvezdom i Partizanom. Srećan sam što sam se vratio. Film 'Sluga' je bio ovde i eto me ponovo sa 'Izazovom'", rekao je ruski sineasta. 

Primetivši da je njegov novi film u Rusiji "vrlo dobro primljen'', da je dobio odlične kritike i gledaocima se dopao, Šipenko je izrazio nadu da će kroz "Izazov" i "srpska publika iskusiti svoj put u svemir". 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Nadam se da će reći da su na dva i po časa osetili da su išli u svemir. To mi je san. Film će vam pokazati kako svemirsko putovanje istinski izgleda. Volimo filmove koji oponašaju bestežinsko stanje, a ovaj put gledate kako to izgleda zapravo", rekao je Šipenko. 

Biković je rekao da je bio neverovatan način snimanja film, koji je na granici naučne fantastike, kao i da se radi o drami o operaciji koja mora biti izvršena nad kosmonautom na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

"To je na granici mogućeg. Ali ovaj film je do juče bio nemoguć. Pomerili smo granice načinom na koji je sniman i po tome šta se vidi u filmu", istakao je srpski glumac. 

Biković je dodao da mu je čast što je učestvovao u "Izazovu" jer je to "stvaranje istorije". 

Biković igra hirurga, uspešnog u poslu, samouverenog čoveka, retkog psihološkog profila, koji može funkcionisati pod pritiskom, staloženo i smireno. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Priznavši da mu je krivo što nije bilo predviđeno ulogom da ide na Međunarodnu svemirsku stanicu sa Šipenkom i Peresild, Biković je dodao da bi voleo da je otišao u svemir. 

"Ko zna? Možda će drugi deo da rade na Mesecu? I to ('Izazov') je počelo kao šala pa su u jednom trenutku rešili da ostvare", našalio se glumac. 

Primetivši da sa Šipenkom radi istorijske filmove - pre prvog filma u svemiru, zajednički "Sluga" je postao najgledaniji film u Rusiji svih vremena, Biković je dodao: "Nadamo se da ćemo nastaviti tim putem. Snimamo 'Slugu 2' i pripremamo još neke projekte".

Glumačku postavu "Izazova" čine i Vladimir Maškov, Oleg Novickij, Anton Škaplerov, Pjotr Dubrov, Jelena Valjuškina, Varvara Volodina, Andrej Ščepočkin, Aleksandar Balujev i drugi. 

Nakon beogradske premijere, film “Izazov” će biti od 20. aprila u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura