Aktuelno iz kulture

Izraelska umetnica Orli Portal osvojila nagradu publike na Beogradskom festivalu igre za komad "Fakaruni"

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

10:10

Izraelska umetnica Orli Portal osvojila nagradu publike na Beogradskom festivalu igre za komad "Fakaruni"
Beogradski festival igre - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Beogradski festival igre (BFI) dodelili su Nagradu publike u okviru jubilarnog 20. izdanja izraelskoj umetnici Orli Portal, za njenu predstavu "Fakaruni". 

Koreografkinja nije bila uživo prisutna da primi Nagradu publike, već se javila iz Tel Aviva preko video linka, direkciji i medijima u prostorijama Nacionalne fondacije za igru Aje Jung, osnivača BFI. 

Putem Zoom platforme, igračica, koreograf, pedagog, terapeut glasa i pokreta i istraživač folklora je istakla da joj je velika čast da pre svega bude deo "ovako divnog, značajnog i velikog festivala", te da joj je Nagrade publike izuzetno važna. 

"Vaša publika je osetila našu predstavu "Fakaruni" kroz svoje srce, a mi smo emocije pružili kroz naša tela. Uzbuđena sam i srećna što primam od vas ovaj pravi poklon kao zaista veliko priznanje za moj rad. Igrači su takođe veoma srećni zajedno sa mnom čim sam im javila ovu divnu vest", naglasila je Orli Portal, čiji je komad "Fakaruni" na 20. BFI odigran 27. i 28. marta na sceni Bitef teatra. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Magazin i portal "Jerusalem Post" je 19. aprila objavio članak o gostovanju Orli Portal na 20. Beogradskom Festivalu igre, gde je podvučeno da su naišli na odličan prijem publike dve večeri zaredom. 

Koreografkinja iz Tel Aviva je potvrdila da je publika veoma srdačna u Beogradu, i da je zavolela naš glavni grad čim je sletela na aerodrom, te da je od Aje Jung i cele njene ekipe dobila vrhunsko gostoprimstvo, i veoma joj je prijao boravak u Srbiji. 

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije Plamena Halačeva, iz Bugarske, podsetila je da uspešno sarađuju godinana sa BFI, te da su uveli Nagradu publike, kao posebno priznanje, i gledaoci u Beogradu i Novom Sadu su mogli da glasaju nakon svakog izvođenja za predstave koje su odgledali. 

Ona je ocenila da je Orli Portal zaista pravi majstor svog umetničkog zanata, čija dela udahnu novi život scenskom projektu u pogledu inovativnosti i kreativnosti. 

"Portal nam pruža smelo svedočanstvo o moći plesa, spaja nespojivo, inspiriše i naša uverenja da je tradicija od izuzetne važnosti. Iskreno želimo dalje uspehe u radu i razvoju Beogradskog festivala igre koji će sigurno pružati svoj doprinos umetnosti", zaključila je Plamena Halačeva. 

Osnivač, direktor i selektor BFI svih proteklih 20 godina, Aja Jung, otkrila je da se u saradnji sa Delegacijom EU sprema dokumentarni film o festivalu, kao i još jedna velika monografija, povodom jubileja - dve decenije od nastanka, sa marketinškom agencijom "New Moment". 
Jung je izrazila i nadu da će Nagrada publike BFI živeti i dalje u godinama koje dolaze. 
Jubilarno, 20. izdanje BFI zvanično je završeno 13. aprila izvođenjem predstave “Dvostruko ubistvo – Klovnovi/ Ispravka” britanske Kompanije Hofeša Šehtera iz Londona u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.  

Printscreen YouTube/portaldancecompany

Iz predstave "Fakaruni"

Time je okončana 20. edicija veoma značajnog međunarodnog festivala posle 17 gostujućih predstava u Beogradu (Atelje 212, Bioskop Balkan, JDP, Madlenianum, Bitef teatar) i Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište) iz mnogih zemalja sveta -  Francuske, Amerike, Holandije, Španije, Italije, Izraela, Grčke, Nemačke i Velike Britanije.  

Slavna glumica Izabela Roselini, junakinja mnogih filmova, kao kod Dejvida Linča – “Plavi somot”, gostovaće 21. maja sa predstavom “Darvinov osmeh” prema svom komadu, na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), kao dodatni program festivala. 

Roselini je debitovala u kinematografiji kao glumica 1979. godine u filmu braće Tavijani “Livada” i od tada se pojavila u mnogim produkcijama, uključujući američke - “Plavi somot”, “Bele noći”, “Rodžer Dodžer”, “Rođaci”, “Smrt joj lepo stoji”, “Neustrašivi”, “Veliko veče”, “Džoj”. Radila je sa različitim režiserima kao što su Robert Zemekis, Dejvid O. Rasel, Robert Vilson, Tejlor Hakford. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura