Aktuelno iz kulture

Veza između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi: "Fakaruni" iz Izraela na Beogradskom festivalu igre

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

12:06

Veza između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi: "Fakaruni" iz Izraela na Beogradskom festivalu igre
Veza između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi: "Fakaruni" iz Izraela na Beogradskom festivalu igre - Copyright Printscreen YouTube/portaldancecompany

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Fakaruni" izraelske umetnice Orli Portal iz Tel Aviva gostovaće danas i sutra  na sceni Bitef teatra u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI). Svetska premijera ovog komada je održana u čuvenom instituciji “Suzan Dellal Center” u Tel Avivu tokom prvog perioda pandemije 2020. godine. 

Izvođači su tri igrača - Anderson Braz, Artur Astman, Erez Zohar, kao i pevačica Um Kaltum.

Projekat u trajanju od sat vremena - “Fakaruni” je strastvena igra, temperamentni ritual koji otkriva intimnu vezu između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi, kako je opisala autorka i koreografkinja Orli Portal u tekstu za katalog svoje predstave. 

Takođe, komad je nastao uz živo izvođenje pevačice i muzičarke Um Kaltum, „glasa nacije“. 

Ovo je prvi komad koji je Portal stvorila isključivo za muške izvođače, praćen pesmom dame koja je hrabro ušla u muški svet i postala ikona slobode, izvor inspiracije i ponosni ženski glas oslobođen patrijarhalnog diktata. 

Kako je navedeno, suština predstave “Fakarumi” jeste u tome da se rodne granice zamagljuju dok se drevna nadmetanja detaljno istražuju, formirajući novu definiciju autoritarne muškosti i prodorne ženstvenosti. Tako se savremena virtuozna igra koja veliča ceremonijalni pokret tela kreće u atraktivnom prikazu mita o strasti, kroz slobodu podjednakog blistanja muškaraca i žena.
Orli Portal je izuzetno svestrana umetnica - igračica, koreograf, pedagog, terapeut glasa i pokreta, istraživač folklora. Ona je i osnivač posebnog jezika zasnovanog na stvaranju pokreta dubokog oslobađanja koji uključuje elemente trbušnog plesa, moderne i savremene igre, kontakt improvizacije i Feldenkraisa. 


Portal je diplomirala na Odseku savremene igre na Akademiji za muziku i igru u Jerusalemu pre nego što je nastavila profesionalnu igračku karijeru u Kompaniji Kol Demama, koju je vodio Moše Efrati i u čuvenoj Kompaniji Batševa. 

Kao suosnivač ansambla “Improvisa”, izraelska koreografkinja je dalje istraživala umetnost improvizacije, dok je istovremeno širila svoje znanje, dublje zalazila u arapski folklor i proučavala autentičnu muziku na Univerzitetu Bar Ilan, a odlazila je i u Maroko da bi otkrila korene igre plemena Gnava i Berbera. 

Više od 25 godina Portal je nastupala na pozornicama i festivalima u Izraelu i širom sveta, a saradjivala je sa mnogim poznatim umetnicima iz različitih oblasti. 

Sopstvenu trupu koja nosi naziv po njenom imenu osnovala je 2009. godine, sa idejom da kreira originalne radove, uvodi drevne pokrete u savremeni izraz i primenjuje uvide i otkrića svojih veoma obimnih istraživanja.

Autorsku ekipu komada “Fakaruni” čine pisac stihova Abd El-Vahab Mohamed, kompozitor Mohamed Abd El-Vahab, dizajner svetla Nadav Barnea, kostimograf Roselo Šmaria, menadžer produkcije Tali Konigsberg i koordinator produkcije Karin Lederman, dok muziku potpisuje Fakaruni.

Svetske kritike ove predstave su istakle samo hvalospeve: "Duboko, slojevito i inspirišuće", "Ostala sam ošamućena nakon ove ritualne predstave koja ostavlja utisak savršenstva, životne strasti i hrabrosti... Fakaruni nas izvodi iz uobičajenih sfera postojanja, van svemira, na mesto koje ne poznajemo", ili - "Nikada nisam pomislila da bih mogla da slušam pesme Um Kaltum i da ih zavolim, a Portal je uspela, između svega ostalog, da i to učini". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura