Aktuelno iz kulture

"Linije koje simbolizuju ritam, kretanje i tok života": Muzej afričke umetnosti ima novi vizuelni identitet

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

14:50

"Linije koje simbolizuju ritam, kretanje i tok života": Muzej afričke umetnosti ima novi vizuelni identitet
"Linije koje simbolizuju ritam, kretanje i tok života": Muzej afričke umetnosti ima novi vizuelni identitet - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

veličina teksta

Aa Aa

Muzej afričke umetnosti (MAU) ima novi vizuelni identitet, koji se zasniva na jednostavnoj i prepoznatljivoj, svedenoj geometrijskoj formi i šari koja je veoma prisutna u umetnostima zemalja Afrike.

"U pitanju je motiv cik-cak linije koja simbolizuje ritam, kretanje i tok života. Istovremeno u nemirnom ritmu i kontinuitetu, minimalistički, a opet moderna, dinamična cik-cak linija povezuje prošlo i buduće vreme i poziva na aktivno učešće", saopštio je MAU.

Promo

 

 

Kako je navedeno, Muzej afričke umetnosti novim identitetom upućuje "poziv na igru, uključivanje, učestvovanje, kao i dijalog, preplet ideja, iskustava i saznanja". 

"Iz ovog motiva izvedena je tipografija akronima Muzeja afričke umetnosti, ujedno i novi prepoznatljiv, lako primenljiv i pamtljiv znak sačinjen od tri slova – MAU, što je naziv koji je u široj javnosti već uveliko prihvaćen i odomaćen", kaže se u saopštenju.

Iz Muzeja su naveli da je novi vizuelni identitet "u korespondenciji sa inicijalnom idejom stalne postavke, ne narušavajući njene osnovne forme u prostoru i dizajnu mobilijara koji datiraju od samog osnivanja muzeja".

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

 

Kako je navedeno, novi vizuelni identitet "vodi u dalji razvoj, ohrabruje kretanje ka novim grafičkim i savremenim prostornim rešenjima i njihovoj primeni u godinama koje dolaze, a u kojima je predviđena kompletna rekonstrukcija i rekonceptualizacija MAU".

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

 

Idejno rešenje novog vizuelnog identiteta MAU osmislio je grafički studio "3 Oranges Design“, usklađujući ga sa projektom rekonstrukcije objekta po ideji arhitektonskog studija "N-Martin“, dok je razrada i implementacija vizuelnih elemenata ostvarena sa grafičkim studiom "Braća Burazeri“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura