Aktuelno iz kulture

Tajna Ekspedicije Zok: Zbirka stara pet milenijuma pred publikom Narodnog muzeja

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

09:52

Tajna Ekspedicije Zok: Zbirka stara pet milenijuma pred publikom Narodnog muzeja
Tajna Ekspedicije Zok: Zbirka stara pet milenijuma pred publikom Narodnog muzeja - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Ekspedicija Zok 1920. Iskopavanja Narodnog muzeja u Beogradu", posvećena istorijatu, naučnom doprinosu i rekonstrukciji prvih sistematskih arheoloških istraživanja praistorijskog lokaliteta Gradina u selu Zok otvorena je večeras u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije.

Arheolog Jovan D. Mitrović, svojim uzornim i detaljnim analizama višeslojno važnog lokaliteta, pruža uvide u istorijske i društveno-političke okolnosti arheoloških istraživanja u selu Zok u mađarskoj Baranji, revalorizuje aktivnosti arheologa Dušana Đ. Karapandžića, istražujući arheološki materijal koji Narodni muzej Srbije čuva i izlaže njegovom zaslugom. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pored neosporne naučne osnove koja stoji iza inicijative ovog istraživanja, autor razmatra i mogućnost kulturnog revanšizma, imajući u vidu da su zbirke Narodnog muzeja austrougarskim granatiranjem 1914. godine bile teško oštećene, kao i taktičke poteze aktuelne političke situacije koja je prisustvom u Baranji reflektovala nezadovoljstvo ishoda Trijanonskog sporazuma.

U okviru izložbe, istaknute su zasluge arheologa Dušana Đ. Karapandžića, koji je istraživši površinu od 585 metara kvadratnih, pronašao preko 3.000 značajnih arheoloških nalaza od keramike, kosti i kamena. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Poseban doprinos autora izložbe Jovana D. Mitrovića, ogleda se i u tipološkoj i interpretativnoj obradi arheoloških nalaza koji su nakon više od sto godina celovito obrađeni i na ovakav način predstavljeni, zahvaljujući čemu su posetioci muzeja u prilici da vide neke od najvažnijih svedoka badenske, vučedolske i vinkovačke kulture bakarnog i bronzanog doba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura