Aktuelno iz kulture

Zavirite u renovirano krilo Muzeja u Kairu: Blago drevnog Egipta u novom okruženju

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

11:59

Zavirite u renovirano krilo Muzeja u Kairu: Blago drevnog Egipta u novom okruženju
Egipatski muzej - Copyright Tanjug AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je ozvaničio danas završetak prve faze renoviranja Egipatskog muzeja u Kairu, a ministar turizma Ahmed Isa na ceremoniji u muzeju kazao je da očekuju da će prihodi od turizma godišnje da rastu 25 do 30 odsto. 

"Egipatski muzej nastavlja da se razvija i da se takmiči sa drugim velikim modernim muzejima", rekao je Isa, preneo je Rojters.

Renoviranje muzeja finansiraju Evropska unija i pet velikih evropskih muzeja, uključujući Luvr i Britanski muzej, a osmišljeno je da osavremeni prezentaciju objekata. 

Pojedine vitrine Egipatskog muzeja datiraju iz sredine 19. veka, a među njegovim blagom koje je poslato u novije muzeje nalazili su se i predmeti otkriveni u grobnici faraona Tutankamona 1922, a koji su preseljeni u Veliki egipatski muzej u Gizi.

Kolekcija faraonskih mumija iz Egipatskog muzeja sada je u Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije, četiri kilometra južno. 

Renoviranje je takođe osmišljeno da poboljša infrastrukturu, arhiviranje i digitalizaciju, navodi se u saopštenju za medije.

Tanjug AP/Amr Nabil

 

Krilo muzeja koje je otvoreno u ponedeljak sadrži artefakte koji nikada ranije nisu bili prikazani, uključujući kolekciju koja je pripadala faraonu 21. dinastije Psusenesu, a koji je vladao do oko 1.000 godina pre nove ere.

Zgrada na trgu Tahrir u Kairu prvi put je otvorena 1902. godine i dugo je muzej rangiran kao jedan od najvećih u svetu, sa velikim brojem faraonskih artefakata koji obuhvataju više od 3.000 godina istorije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura