Istorija

Otkrivene tajne "zlatnog dečaka": Kako je tehnologija iz 21. veka rasvetlila prošlost drevne mumije

Komentari

Autor: Guardian

26/01/2023

-

20:18

Otkrivene tajne "zlatnog dečaka": Kako je tehnologija iz 21. veka rasvetlila prošlost drevne mumije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompjutersko tomografsko skeniranje jedne čuvene egipatske mumije otkrilo je niz detalja o tinejdžeru koji je preminuo i sahranjen uz najveće počasti pre oko 2.300 godina. Dečak koji je po svemu sudeći pripadao bogatoj porodici, sahranjen je sa 49 dragocenih amajlija za "vitalnost u zagrobnom životu".

Dr Sahara Salim, profesorka radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, koja je bila na čelu ovog ispitivanja, objašnjava da su neke amajlije bile izrađene od dragocenih materijala.

"Mnoge su bile izrađene od zlata, a pojedine od poludragog kamenja, pečene gline ili fajansa, takođe jedne vrste pečene gline. Njihova svrha je bila da zaštite telo i da mu daju vitalnost u zagrobnom životu", objašnjava profesorka Salim, piše Guardian.

Mumija koju su istraživači nazvali "Zlatni dečako" prvi put je otkrivena 1916. godine na groblju koje se koristilo od 332. pre nove ere do 30. pre nove ere u Nag el Hasaju u južnom Egiptu. Do nedavno je ovaj artefakt stajao neistražen u podrumu egipatskog muzeja u Kairu.

Profesorka Salim i njen tim koristili su kompjuterizovano tomografsko skeniranje (CT) kako bi bez opasnosti od oštećenja ispitali šta se nalazi ispod zavoja mumije. 

profimedia

 

Posmrtni ostaci "Zlatnog dečaka" su bili smešteni u dva kovčega. Spoljašnji je bio jednostavan i na sebi je imao ispis na grčkom, dok je unutrašnji drveni sarkofag bio bogato ukrašen i imao pozlaćeno lice.

Među amajlijama koje su pronađene zahvaljuujući skeniranju, bio je i zlatni jezik u ustima i zlatni skarabej u srcu dečaka, za koje su drevni Egipćani verovali da pomažu mrtvima na putovanju u zagrobni život.

Pronađeni su i Horusovo oko, amulet horizonta, placenta, Izidin čvor i druge amajlije.

Istaživači procenjuju na osnovu karakteristika kostiju i zuba da je dečak imao između 14 i 15 godina. Takođe, saznali su da nije bio obrezan, što je bila retkost u Egiptu tog vremena budući da su prema običajima dečaci bili obrezivani pre 13. godine. To otvara mogućnost da je "Zlatni dečak" možda bio stranac.

"Mogao je biti Nubijac, Grk, Persijanac, bilo gde iz Male Azije gde muškarci nisu obrezivani. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da verovatno nije bio Jevrejin", rekla je za Guardian profesorka Salima Ikram sa Američkog univerziteta u Kairu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin