Aktuelno iz kulture

Otkriće koje menja istoriju drevnog Egipta: Pronađena grobnica do sada nepoznate kraljice Neit

Komentari

Autor: ArtNet

18/11/2022

-

23:11

Otkriće koje menja istoriju drevnog Egipta: Pronađena grobnica do sada nepoznate kraljice Neit
Otkriće koje menja istoriju drevnog Egipta: Pronađena grobnica do sada nepoznate kraljice Neit - Copyright AP/Mohamed Elshahed

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi koji istražuju drevnu nekropolu u Sakari u Gizi pronašli su grobnicu ranije nepoznate egipatske kraljice, kao i više od 300 kovčega, stotinu mumija i drugih antikviteta.

Do otkrića su došli nedaleko od grobnice kralja Tutankamona i nedugo nakon što su pronašli predmete koji su najverovatnije pripadali faraonu Tetiju i sarkofag blagajnika kralja Ramzesa Drugog.

Ranije ove godine egipatske vlasti takođe su najavile da je na istom mestu nađena grobnica nekog kraljevskog dostojanstvenika, piše ArtNet.

Među novootkrivenim mumijama su najverovatnije ostaci generala i savetnika kralja Tutankamona, ali je daleko intrigantnija pronađena piramida, za koju stručnjaci kažu da je bila posvećena do sada nepoznatoj kraljici.

AP/Nariman El-Mofty

Nalazište u Sakari

"U međuvremenu smo otkrili da se ona zvala Neit, a njeno ime nikada se ranije nije pominjalo u istorijskim beleškama. Neverovatno je doslovno iznova pisati ono što znamo o istoriji i dodati novu kraljicu", rekao je egiptolog Zahi Havas, nekadašnji ministar za antikvitete, za Live Science.

Tokom iskopavanja pronađena su i 22 isprepletena tunela. Za razliku od ostalih otkrića u Sakari, od kojih većina potiče iz Starog kraljevstva ili Kasnog perioda, Havas smatra da ove mumije potiču iz perioda Novog kraljevstva, od 11. do 6. veka pre nove ere.

"Ranije nismo znali da je na ovom mestu bilo grobnica iz perioda Novog kraljevstva, tako da je to nešto potpuno jedinstveno za ovo mesto. Kovčezi imaju pojedinačna lica, od kojih je svako jedinstveno i ukrašeno scenama iz Knjige mrtvih. Svaki kovčeg takođe sadrži ime preminulih i prikazuje četvoricu Horusovih sinova, koji su čuvali organe preminulog", objasnio je Havas.

Iskopavanja u Sakari traju još od 2020. godine i iznova otkrivaju nova saznanja o drevnom Egiptu. Nedavno je pronađena i mumija žene sa zlatnom maskom, figurice za igru drevne igre po imenu Senet, veliki kameni sarkofag i vojnik sahranjen sa metalnom sekirom u rukama.

Neki od ovih artefakta biće izloženi u novom Velikom egipatskom muzeju, koji bi trebalo da bude otvoren sledeće godine u Gizi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura