Istorija

Otkrivena najstarija ispisana rečenica drevnih Hananaca: "Neka mi ovaj češalj očisti sve vaške"

Komentari

Autor: CNN

10/11/2022

-

12:16

Otkrivena najstarija ispisana rečenica drevnih Hananaca: "Neka mi ovaj češalj očisti sve vaške"
Češalj - Copyright Tanjug AP/Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority via AP

veličina teksta

Aa Aa

Drevni Hananci, narod koji je naseljavao područje drevnog Bliskog istoka pre četiri milenijuma, imali su po svemu sudeći, slične probleme kao i današnji ljudi, pošto prva zapisana rečenica koju su arheolozi dešifrovali govori o njihovim problemima sa vaškama.

Izraelski i američki arheolozi, čija je studija objavljena u naučnom časopisu "Jerusalem Journal of Archaeology", otkrili su natpis od 17 slova na češlju od slonovače, čija je starost procenjena na 1.700 godina pre nove ere.

Na njihovo iznenađenje, nisu otkrili neki dubokouman natpis, nego svedočanstvo o svakodnevnim mukama Hananaca. Na predmetu piše: "Neka ovaj češalj očisti sve vaške iz kose i brade".

"Slova formiraju sedam reči i prvi put nam daju potpunu rečenicu na hananskom jeziku", navodi istraživački tim, na čijem čelu je arheolog Jozef Garfinkel sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

Alfabet Hananaca, za koje se veruje da su živeli na prostorima današnjeg Izraela, Palestine, Libana, Sirije i Jordana, vremenom je postao važna osnova za brojne moderne jezike.

Zbog toga su Garfinkel i njegov tim rekli da je ovo njihovo dosad najvažniji predmet koji su otkrili.

"Ovo je početak istorije pismenosti", istakao je Garfinkel, prenosi CNN.

Do sada je na tom lokalitetu otkriveno deset različitih napisa, ali nijedan nije formirao celu rečenicu. Napisi otkriveni na drugim mestima su takođe sadržavali samo pojedinačne reči.

Pošto je slonovača bila skup materijal i u davna vremena, češalj napravljen od nje može se smatrati veoma luksuznim modnim dodatkom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin